Род кукуруза

Маријана Миљић Бјеловук

Иако су пољопривредници у Републици Српској очекивали да ће ово бити лошија година него икада, на крају их је "огријало" сунце јер упркос великим елементарним непогодама које су уништиле пољопривредне културе очекују рекордан род кукуруза.

Мајске поплаве поред тога што су уништиле сав рад ратара у прољећној сјетви створили су им додатни посао, јер су морали да пресију велики дио површина под кукурузом.

Поновни рад пољопривредника, изгледа ће се на крају коначно исплатити, јер за мјесец - мјесец и по, очекују да са појединих парцела добију приносе кукуруза и до 15 тона по хектару.

Поред тога, добри очекивани приноси кукуруза, не само у Српској, већ и у Србији и Мађарској обарају цијену ове житарице на берзама.

Добар род кукуруза, те пад цијена ове житарице позитивно ће прије свега утицати на сточни фон, који је у великој мјери страдао у поплавама.

Међутим, сточарима је поред доброг рода и пада цијене кукуруза потребна помоћ и надлежних институција у обнављању сточног фонда, који је страдао у мајским поплавама.

Фармери, који су доведени на руб пропасти не могу сами да обнове своје фарме, због чега им у помоћ, прије свега треба да притекне Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и да помогне у набавци јуница, свиња, живине…

Једно је јасно, а то је да ће ове године амбари, који нису напуњени пшеницом, дефинитивно према садашњим очекивањима бити претрпани кукурузом, којег ће како ратари кажу, бити и за потребе сточара у идућој години.

Очигледно је да је кукуруз одолио обилним поплавама, а ни кише, које су претходних дана учестале, пољопривредници кажу да неће утицати на ову житарицу, те да ће она сазрети до краја септембра, почетка октобра.

Међутим, добар род кукуруза сигурно неће надокнадити штету пољопривредницима коју су претрпјели у поплавама, због чега све

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана