Рјечник мржње

Горан Маунага

Из буџетске резерве институција БиХ, намијењене за ванредне ситуације попут поплава, пожара и сличног, 10.000 КМ биће утрошено за осми том Рјечника босанског језика.

Није предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, који је донио ову одлуку, први који је паре из резерве дао за спорне намјене, али је у овом случају ствар и више него забрињавајућа.

Јер Изетбеговић парама свих обвезника финансира аутора рјечника, професора Џевада Јахића, чију су смјену још прије четири године тражили студенти Филозофског факултета због пропагирања бошњачког национализма, а који у свом дјелу на скандалозно искривљен начин приказује поједине појмове везујући их за Србе иако они никакве везе немају ни са Србима, ни са језиком. Али, зато, имају са језиком мржње који је, преко тог рјечника, сада додатно спонзорисао Изетбеговић.

Изетбеговић је тако наградио и подстакао аутора тог рјечника зла да настави истим путем па и да појача тај ниподаштавајући однос према Србима, њиховој култури и историји.

Бошњачком члану Предсједништва БиХ, при томе, очигледно нимало није засметало ни прошлогодишње јавно згражавање и оштре критике поводом промоције тог рјечника ни Јахићева сумњива репутација. Напротив, он је наградио и осоколио аутора за још приљежнији рад на осмом тому.

Посебан сегмент у цијелој причи је чињеница да чланови Предсједништва БиХ од ове године имају право да о интервентној употреби буџетске резерве одлучују сваки засебно и за свој рачун, без контроле остале двојице.

Колико је то лоша одлука, показује баш овај примјер. Јер без те могућности Изетбеговић никад не би успио да спонзорише човјека који у свом рјечнику износи тврдње да је ђикан - сељачина, босански православац четничког поријекла који је генетски четник, да је балванградски менталитет онај који имају православци, те да је четникуша Српкиња склона националној мржњи.

Зато се с правом поставља питање да ли он то подржава распиривање мржње према Србима, јавно изношење лажи и увреда на њихов рачун, те наставак политике затирања српског идентитета у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана