Римејк

Вељко Зељковић

Кина представља стални безбједносни изазов и ради на подривању глобалног поретка. Неприхватљиво је војно јачање Русије. Отвара се пета димензија рата - након сајбер простора, на реду је и свемир. Члан 5. оснивачког документа НАТО-а поново активиран: “сви за једног - један за све”. Западни Балкан поново означен као стратешка зона интереса великих западних сила.

Поруке су ово које су у посљедњих неколико дана одаслане из Вашингтона и Брисела према “смртним и вјечитим непријатељима” Кини и Русији. Предсједник Џо Бајден одустао је од миротворне спољнополитичке реторике свог претходника Трампа, поручујући да се “САД враћају на глобалну сцену као суперсила”. Оно што забрињава јесте чињеница да кад год се то дешавало, долазило је и до глобалних тектонских поремећаја, хладноратовских криза и ратова. Стога и поруке које су се могле чути са недавно одржаног самита НАТО-а, те састанка представника Бијеле куће и Брисела не улијевају нимало наде.  Бар не оне здраворазумске.

Све ово помало личи на сценарио за филм, римејк чији би радни наслов могао бити “Рат свјетова”, “Пета димензија”, “Апокалипса” или “Балканско буре барута 2”.

Први кадрови овог филма вјероватно ће бити поновно ударање неких нових међа и глогових кочева ближе Москви.

У првом плану је Украјина, али и простори западног Балкана, односно сви они који на било који начин имају везе са Пекингом и Москвом. И родбинске су забрањене. А како би све ишло по лоју, након укидања Хашког трибунала као моћног средства за уцјене, Запад ће највјероватније основати нови суд, његов пандан, који би требало да се бави “борбом против корупције”. Опет све лијепо упаковано у плашт “демократије” и наводне бриге о другима. Потенцијалне мете бирале би се управо у Вашингтону, а што је, уосталом, већ својом недавном уредбом аминовао предсједник.

Наравно, све ово се односи и на БиХ, али и Србију, које се боре, једна са измјенама Изборног закона, а друга са питањем КиМ. БиХ сигурно чека турбулентна година, а што се може наслутити и из изјава хрватског предсједника, који је након самита НАТО-а рекао да је Њемачка била против тога да се Дејтонски споразум стави у контекст приче о БиХ. Вјетрови који дувају из Берлина сигурно су усаглашени с оним из Вашингтона, који је дао безрезервну подршку новом високом представнику у БиХ, Баварцу Кристијану Шмиту, који, како се могло чути, у БиХ долази да “среди стање”. Биће ово вруће љето, како у БиХ, тако и на “источном фронту”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана