Рикверц на прузи

Ма­ри­на Чигоја

Дуго очекивани ревизорски извјештај "Жељезница РС" коначно је објављен. Имајући у виду све што се у овом предузећу годинама дешавало - константно пословање у минусу, запошљавање по партијској линији и бројне друге афере, негативно мишљење ревизора, чини се, никога није изненадило.

Основне замјерке Главне службе за ревизију односе се управо на запошљавање без конкурса, огроман број радника, непланске набавке, непостојање документације која доказује власништво над имовином, неусаглашеност између потраживања и обавеза, огромне трошкове...

С обзиром на то да је извјештај негативан, он ће бити прослијеђен надлежном тужилаштву, које ће, по свему судећи, имати пуне руке посла.

Због негативног извјештаја генерални директор "Жељезница" Драган Савановић не осјећа се одговорним, али најављује покретање питања одговорности унутар предузећа.

С обзиром на то да "Жељезнице Српске" имају десет овлашћених рачуновођа које редовно шаљу на семинаре и плаћају им лиценце, као и три ревизора, сасвим је логично да се постави питање њихове одговорности. Због чега они примају плату ако су утврђене толике неправилности и шта то тачно они раде? Сигурно да они нису једини и да би сви руководиоци требало да понесу одговорност за свој (не)рад. Исту ту одговорност требало би да прихвати и сам директор, без обзира на то што се у овом предузећу већ годинама не ради како треба и што су многе негативне ствари сасвим сигурно наслијеђене из ранијег периода.

Како ће се ствари одвијати, хоће ли неко одговарати или ће се прашина око свега овога слећи већ за пар дана, видјећемо у наредном периоду. Али сигурно је да су "Жељезнице РС" само отвориле причу о силним пропустима који се догађају у нашим јавним предузећима. Познато је да је ситуација у многима од њих далеко од идеалне, а стварно стање видјеће се тек након што ревизори прочешљају и остале, прије свега, фирме губиташе.

Сигурно је да "Жељезнице" нису усамљен примјер и да има још много оних у којима ће ревизија, а можда и тужилаштва, имати чиме да се баве. С обзиром на то да је у овој години најављено још неколико контрола рада јавних предузећа и домова здравља, сигурно је да се ова прича тек отвара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана