Рибари и ЕУ

Маријана Миљић Бјеловук

Узгајивачи рибе у БиХ и даље испаштају због спорости Европске комисије, која ни четири мјесеца од ступања на снагу адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) БиХ са ЕУ, није ускладила прописе и одобрила бесцаринске квоте за извоз 500 тона рибе.

Обећали су да ће све завршити до 15. маја, али од тога није било ништа. Нису се ни огласили нити дали нова обећања када ће завршити свој посао.

Мудро ћуте, а по свему судећи тако ће чинити и даље, јер немају никаква образложења о томе када ће завршити свој посао на који ду тачку требало да ставе још прије 1. фебруара.

За то вријеме на губитку су домаћи рибари, који, осим што се годинама боре са бројним проблемима, сада морају да издвајају новац и за царине, а обећано им је да неће и да ће бити повлашћени ССП-ом.

Европа је обећала и да ће рибарима рефундирати наплаћене царине од 1. фебруара. Међутим, и то су само обећања, јер се нико не оглашава ни о овом питању.

Како ствари стоје, већ сада можемо закључити да ни рефундирање неће ићи као по лоју и да ће домаћи рибари морати и те како да се наоружају стрпљењем да би добили утрошени новац.

Све у свему, остало је да видимо хоће ли надлежни обећања коначно и када уопште испунити. Јасно је да је обећања превише, а конкретних помака премало.

И док се обећања нижу једна за другим, домаћа пољопривреда заједно са рибарством свакодневно тоне све ниже. И према свим могућим прогнозама њена судбина таква ће бити и у идућем периоду, јер ни домаће власти ништа не предузимају да заштите своју пољопривреду.

Да је тако показује и Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, које је и даље без одговора на питање да ли су у контакту са члановима Европске комисије и да ли имају информације када ће бити одобрене бесцаринске квоте рибарима.

Јасно је да домаћу пољопривреду, под чијим је окриљем и рибарство, угрожавају стране, али и домаће власти. Нико о њој не брине, осим оних који од ње преживљавају. Тужно, али истинито.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана