Резови у здравству

Драгана Орловић

Влада РС је прије неколико дана задужила директоре јавних здравствених установа да најкасније до 15. децембра израде планове пословања за 2016. годину, са приједлогом мјера за рационализацију и стабилизацију. Те планове директори су дужни доставити Министарству здравља и социјалне заштите РС, које је са Фондом здравственог осигурања задужено да прати хоће ли и како све то бити реализовано и Владу најмање једном квартално извјештавају о том питању.

Како речено, тако и учињено.

Да би што прије и боље сачинили те планове у којима ће наравно фокус бити на рационалним мјерама штедње директори су без поговора одмах засукали рукаве.

Свима је, како поручују, најважније да гдје год буду могли уштеде и да ће при том без изузетка водити рачуна на квалитет неопходне здравствене заштите.

Како и колико ће те ријечи спровести у дјела, показаће сама та дјела кроз неколико мјесеци, када буду познати и резултати свих тих планова и мјера.

Резови су неопходни и то нико не спори, али неминовно је питање гдје је те резове и да ли је уопште могуће направити у нашем здравству.

Издвајања за здравствену заштиту у РС износе тек 200 евра по глави становника и најмања су у региону. Неке земље попут Словеније издвајају чак и девет пута више у односу на РС, па зато и не треба да се чудимо када су код њих болнице веома добро уређене, док код нас пацијенти неријетко леже у ходницима, чекајући на кревет у болничкој соби.

Осим тога, Фонд здравственог осигурања РС суочава се и са неповољном структуром осигураника.

Логично, пензионера и незапослених је највише. Ту су наравно и милионска дуговања за неуплаћене доприносе, са којима здравствене установе кубуре већ годинама.

Највећи дугови припадају највећим здравственим установама, које свакодневно имају и највећи број пацијената. 

Једина солуција изгледа лежи у детаљном и пажљивом сагледавању свих трошкова и резовима када су у питању немедицински материјал, енергенти, службена путовања и возила, услуге разних стручних консултаната и мање накнаде за поједине руководиоце. И са акцентом да пацијенти те "резове" не смију да осјете на својој кожи.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана