Резови у јавним предузећима

Маријана Миљић Бјеловук

Јавна предузећа у Српској воде битке са многим проблемима. Тешко да се може издвојити неко које нема потешкоћа у пословању и које чврсто стоји на тлу.

"Жељезнице РС" су само једно предузеће у низу у којем одавно многе ствари не штимају. На такво стање указали су и ревизори који су "чешљајући" пословне књиге овог предузећа на видјело изнијели разне недостатке, погрешно повучене пословне потезе, али је указано и на проблем са вишком радника и оних чија стручна спрема није дорасла радним мјестима на која су распоређени.

Утврђено је и тада да су многи радници доносили радне књижице у то предузеће, а да није био расписан ни конкурс. То је и била прва замјерка ревизора Српске у извјештају који је објављен крајем априла прошле године, а прво мјесто на подужем списку препорука заузела је она у којој је јасно указано да радна мјеста морају бити стављена под лупу.

Плату у "Жељезницама" сада зарађује око 3.370 радника, а у ребалансу плана пословања овог предузећа за период од 2014. до 2016. године наведено је да ће у ЖРС остати 3.000 запослених.

Управа планира да се вишка запослених ријеши у три потеза и то пензионисањем, прераспоређивањем на друга радна мјеста, те исплатом отпремнина онима чији радни стаж није прешао двоцифрен број.

Циљ је јасан. Мора се смањити број запослених и тога су свјесни и у управи предузећа и синдикату који се бори за поштивање радника и њихових права. Такви "резови" нису пожељни, нису лаки, али се и за њима једног дана мора посегнути. У "Жељезницама РС" тај дан се примиче, али то није посао који може бити завршен преко ноћи и за кратак период, јер се у овом јавном предузећу запошљавало како пред изборе претходних година, тако и по родбинској вези, али и ко донесе дебљу коверту.

Ништа боље стање није ни у осталим јавним предузећима. Сви би требало да се "ријеше" радника који су ту дошли "преко ноћи" и чије знање и образовање није од неке користи за фирме у којима се сада воде као запослени.

Српској су потребна здрава предузећа, а њима едуковани радници који могу знањем и залагањем вратити наду да ипак може бити боље, да је могуће годину завршити у плусу и стајати чврсто на земљи.

На потезу су многи. Од управе предузећа која треба да донесе јасне и реалне планове, до синдиката и надлежних у Влади Српске да, ипак, спасу што више радних мјеста, односно плата које ти радници, а сада, по свему судећи, вишак, носе сваки мјесец својим породицама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана