Резолуције

Свјетлана Шурлан

Како се приближава годишњица од страдања у Сребреници, тако се повећава и број резолуција, декларација и тема у вези са ратним злочинима почињеним на том подручју.

Сваке године политички актери на различитим странама годишњицу страдања искоришћавају да би политизовали ово питање, а ове године то је посебно изражено и злонамјерно.

По налогу Запада и бошњачких партија, те посредством ко зна све чијег лобирања, појавиле су се, отприлике истовремено, четири резолуције које говоре о геноциду у Сребреници.

Једну су у Парламенту БиХ предложили Денис Бећировић, Мирсад Мешић и Заим Бацковић, другу у Народној скупштини РС упутио је Рамиз Салкић.

Ту је и трећа резолуција у Савјету безбједности УН, коју је  предложила Велика Британија, те четврта у Европском парламенту коју је у процедуру упутио Иван Јаковчић, а подржала Алијанса европских либерала и демократа.

Очигледно је да бошњачка политичка елита већ годинама инсистира да злочини у Сребреници буду названи геноцидом.

То инсистирање се понавља сваке године уочи годишњице самог страдања.

У томе им помаже и удружење "Мајке Сребренице", које на ову тему данас организује конференцију у Сарајеву.

Све ове активности у БиХ изазивају политичко препуцавање, не доприносе стабилизацији стања и помирењу народа у БиХ.

Владајуће партије у Српској немају дилему да се овим активностима покушава што више ослабити Република Српска и српски народ колективно окривити за почињене злочине.

Србија је предузела кораке о том питању и затражила објашњење од Велике Британије за предложену резолуцију.

Неопходно је и да партије из РС такође предузму корак и јединствено кажу шта мисле о овом питању, да затраже објашњења од Запада и поруче да су заједно у одбрани Српске.

Само на тај начин може се зауставити колективна осуда било ког народа те афирмисати кажњавање сваког појединца за почињене ратне злочине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана