Резолуција о Косову

Вања Штрбац
Резолуција о Косову

Док се јуче чекало засједање Генералне скупштине Уједињених нација, званичници и стручњаци из Србије, региона и цијелог свијета углавном су поздравили редефинисани приједлог резолуције Србије о Косову, који је Србија усагласила са Европском унијом.

У редефинисаном тексту резолуције нема одреднице о "неприхватљивости једностране сецесије" нити позива да се "дијалогом рјешавају сва отворена питања", али се њоме никако не признаје ни самопроглашена независност Косова.

У тексту се наводи и додатак у којем пише да Генерална скупштина УН "поздравља спремност ЕУ да олакша процес дијалога између страна".

Оваквим поступком, Србија је показала да не жели да иде сама против свих, да је спремна за преговоре и да ће пристати на компромисе, ако ће они бити повољни за све њене грађане, па и за Србе на Косову.

Они окренути западу и евроатлантским интеграцијама једногласно су поздравили овакав поступак и позитивно оцијенили договор и заједнички наступ Србије са Европском унијом. На овај начин, сматрају они, Србија и ЕУ су се нашле у конструктивном и партнерском односу. Са овим српским политичарима сагласни су и европски званичници.

Са друге стране, има и оних супротстављеног мишљења, који овај поступак оцјењују као потпуну капитулацију Србије или пак као бахатост Европске уније према Србији. Сматрају да је Србија овим поступком потписала одрицање од Косова.

Међутим, у Србији тврде да је измијењеним текстом резолуције постигнут компромис, да Србија није признала независност Косова, нити ће икада пристати на тако нешто.

Са друге стране, остварени су циљеви којима су тежили званичници 27 земаља Европске уније.

Све ће бити јасније након што Генерална скупштина да своје коначно мишљење и каже посљедњу ријеч и послије тога отпочне дијалог Београда и Приштине. Знаће се тада и да ли је све урађено баш онако како је требало и све ће лећи на своје мјесто. До тада са закључцима не треба пожуривати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана