Резервни састав опозиције

Дарко Момић

Одлука министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача да у посљедњем тренутку из предложеног Закона о полицији и унутрашњим пословима повуче одредбе које се односе на формирање резервног састава полиције изазвала је поприлично изненађење у јавности.

Ипак, изненађење није једина, а чини се ни најдоминантнија емоција коју је Лукач изазвао својим потезом, јер је код великог броја оних који су подржавали формирање резервног састава изазвао разочарење. Ипак, не треба сумњати да ће најава формирања Жандармерије у Српској по узору на ону у Србији и Француској ублажити њихово разочарење и изазвати ново усхићење, јер они свакако на такве најаве и потезе реагују емотивно, а не разумно.

А разум каже да је Лукачев потез изнуђен и то озбиљним међународним притиском. Пошто знамо какав је однос снага на унутрашњем политичком пољу, кристално је јасно да одустајање од резервног састава није резултат опозиционог притиска, јер опозиција није у стању да власт натјера да прихвати најобичнији амандман на закон о дувану, а камоли да одустане од нечега што је помпезно и славодобитно најављивала већ неколико мјесеци. Другим ријечима, неко озбиљан из међународне заједнице, читај Американци, заврнуо је руку министру полиције и натјерао га да промптно повуче “спорне” законске одредбе. Дакле, ствар је јасна, одустајање од резервног састава је резултат притиска, али вјероватно никада нећемо сазнати чиме је то условљен министар полиције. Међутим, није јасно зашто он није показао мало више политичке вјештине, јер ако је морао да повуче овај потез, имао је сјајну прилику да за кукавичлук оптужи опозицију.

Како? Па опозиција је и овако и онако критиковала предложени закон о полицији и унутрашњим пословима који је предвиђао формирање резервног састава, тако да нема сумње да би у том правцу ишле и њихове дискусије у републичком парламенту. Зашто их министар полиције није пустио да се истресу и искритикују и онда рекао да повлачи споменуте одредбе и одустаје од формирања резервног састава?

Елем, мирне душе је могао пред јавношћу да каже да је одустао зато што је опозиције против јачања МУП-а РС и против рјешавања мигрантске кризе и они са почетка овог текста који су разочарани његовим потезом, своје разочарење би преточили у гњев и усмјерили га ка опозиционарима.

Да је то урадио, на митинг који је резервни састав опозиције заказао за вечерас у бањалучком парку “Младен Стојановић” не би дошло ни хиљаду људи. А овако, исто неће доћи више.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана