Резерва с резервом

Ведрана Кулага Симић

На потрошњу новца из буџетске резерве институција БиХ се одавно гледа са резервом јер хиљада оде 'вамо, хиљада тамо и тако нестаде из касе скоро милион марака док трепнеш.

Политичке и приватне линије одавно су главни правци којима иде врх Савјета министара БиХ, не марећи за препоруке које би их извеле на транспарентни пут. На правац на коме би сви били равноправни, а не добијали новац на "кривинама".

Ревизија је већ, чешљајући финансијске списе, утврдила да се новац из буџетске резерве није дијелио онако како треба, да нису расписивани јавни конкурси и да, управо због тога, нису сви имали могућност да аплицирају за добијање новца у циљу побољшања стања. Јер су, нажалост, бројни колективи било да се ради о спорту, култури или неким другим областима у финансијским проблемима "до гуше" и свака марка им, као и многим појединцима, злата вриједи. И треба им помоћи, али ствари морају да буду "чисте", а не да се стављају под знак питања.

Савјет министара БиХ је донио одлуку о одобрењу 925.000 марака из буџетске резерве за ову годину, а новац је отишао на рачуне разних клубова, културних и вјерских институција, а да прије тога није расподијељен новац из гранта за те намјене. И то, како тврде упућени, око три до четири милиона која стоје на располагању за спорт и културу.

Посљедња министарска одлука је само једна у низу која буди сумњу у регуларност подјеле новца из буџетске резерве који би требало да, углавном, стоји за хитне случајеве.  И та прича се препричава годинама, а јавних конкурса за додјелу новца нема на видику тако да нетранспарентност, нажалост, остаје један од заштитних знакова институција БиХ, али и других.

У земљи као што је БиХ, имајући у виду укупно економско стање, свака марка је важна и мора да оде у праве руке. И да све буде "чисто" како би установе и клубови којима је сада дат новац биле "чисте". Како не би други гледали на њих, управо са резервом.

Тиме би цијели процес био транспарентнији и не би морала да се провлачи, под овим поднебљем добро позната реченица, "ма ко зна како је он/они добио/добили новац, нису то чиста посла".

Да се избјегне или барем смањи учесталост те реченице није немогуће. Потребно је, као за многе друге ствари, само добра воља и поштивање правила прије него се отвори каса. *

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана