Ревизија

Ведрана Кулага
Ревизија

Информација да ће ревизори Главне службе за ревизију јавног сектора ускоро ући у просторије "Шума", "Жељезница", "Пошта" и "Електропривреде" Српске и ставити под лупу њихово пословање, обрадовала је засигурно многе, али и у неизвјесност бацила добар дио јавног сектора.

Коначно ће, и то без маски, на свјетлост дана изаћи права слика милионских губитака оних предузећа која су годинама уназад само скупљала милионе, али у минусима!

Катастрофално стање, прије свих у "Жељезницама" мјесецима је у жижи јавности у Републици Српској, а ни до дан-данас нико није одговарао за анархију и слом овог, за привреду Српске, веома важног привредног субјекта.

Готово је са малверзацијама, сумњивим пословањима од којих су користи имали само неки појединци на важним позицијама у јавним предузећима која су тихо, али нелегално узели под своје.

Главна служба за ревизију јавног сектора РС ускоро у поход шаље ревизоре на јавна предузећа. Под лупом ревизора наћи ће се све, од планова пословања преко начина њихове реализације до самог извршења.

"Пречешљаће" се финансијско пословање предузећа, примјена закона, организација, запошљавање, систематизација, те план пословања предузећа у којима се сумња да постоје криминалне радње.

Ревизија јавног сектора даће јасну слику о стању у јавним предузећима. Показаће се ко је, на какав начин водио предузећа која послују под ингеренцијом Владе.

Привреда је претрпјела енормне губитке, нека од предузећа од јавног значаја за Републику Српску доведена су на ивицу пропасти, "љуљају" се на ивици понора и чекају на коју ће страну превагнути.

Иако је ревизија јавних предузећа у Српској требало давно да буде урађена, ни сада није касно.

Ревизија је добила зелено свјетло.

Остаје нам само да чекамо дан када ће све бити јасно као дан, када ће многе маске да падну, а садашња слика стања у јавним предузећима буде прошлост на којој ће се градити ведрија будућност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана