Ревизија

Ведрана Кулага Симић

Ревизори Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске покуцали су и ове године на врата многих републичких институција, јавних предузећа и установа те општина и градова у потрази са документима о њиховом финансијском пословању у 2013. години.

Трошење јавних средстава, евидентирање прихода и расхода као и спровођење поступака јавних набавки само су неке од ставки које су се нашле под лупом ревизора, а показало се да се у многим случајевима није поступало по прописима и правилима.

За њихово заобилажење појединци су "награђени" негативним мишљењима, а те "награде" су ове године претежно отишле на адресе јединица локалне самоуправе у РС и јавних установа под њиховом окриљем.

Док се стање у републичким институцијама ове године према оцјени ревизора прилично довело у ред, овогодишња ревизија јавног сектора показала је да многе општине у Српској имају проблема са поштовањем правила која су им дата кроз законе и правилнике. Огромних пропуста је тако било и у општинама Невесиње, Рибник и Власеница које су добиле негативно мишљење, а било је и много оних које су добиле мишљење са резервом.

Таква слика не показује добро стање и надлежни би требало да засучу рукаве и виде гдје шкрипи и ко кочи спровођење неких прописа, прије свега када је ријеч о јавним набавкама које су се показале као најслабија карика у већини локалних средина. Сувише грешака је направљено приликом уноса података о приходима и расходима, док су многи чак и трошили више него што су имали.

Ревизијом се утврдило чак и то да појединци блиски радницима у појединим установама имају посебне привилегије у односу на оне који немају на кога да се позову. Такав случај је, на примјер, забиљежен у требињском Дому здравља гдје су ревизори утврдили да родбина запослених у тој здравственој установи не плаћа партиципацију.

Републичке институције су ове године усвојиле измјене и допуне закона о ревизији којима је одређено да негативни извјештаји, односно њихови дијелови иду у руке тужилаца.

Ревизија је урадила свој дио посла. Указала на неправилности и скренула пажњу на све грешке како би се слика поправила догодине. Много тога не функционише онако како би требало на локалу и ствари морају да крену у другом правцу - и то у оном у  коме закони и прописи нису само мртва слова на папиру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана