Ревизија

Маријана Миљић Бјеловук

Није грешка ако се каже да је БиХ држава константног нефункционисања. Јер дио њених служби не ради оно због чега су основане, дио их ради оно за шта нису надлежне, док дио ради оно што треба, али како не треба.

Разумију ово многи који су бар једном послушали прилог или прочитали текст о ревизији неке од институција БиХ.

Из године у годину Канцеларија за ревизију институција БиХ објави више од 70 извјештаја о контролама у државној администрацији.

И из године у годину једно те исто - утврди се кршење многобројних закона, правилника, одлука и других прописа којих не мањка на нивоу БиХ.

Исто тако годинама се на очиглед јавности износе подаци о енормном трошењу народних пара на, најблаже речено, јавашлук функционера и оних ниже рангираних.

Једна од таквих институција која у првом реду заслужује да се анализира свакако јесте Министарство одбране БиХ које троши трећину буџета БиХ, док осталих седамдесетак институција троши двије трећине.

Као увијек ревизори поброје оно што су затекли приликом контроле, а њихових налаза, по свему судећи, више се стиди народ, него одговорни у овој институцији.

Доказ за то је и што се расипништво константно понавља, а за то нико не одговара.

Тако су ревизори у посљедњем извјешају за сектор одбране обзнанили да, умјесто да раде у интересу народа, у Министарству одбране купују поклоне, путују по свијету, а старјешине у војсци велике своте буџетског новца троше, ни мање, ни више, на алкохол.

Поред тога, запослени у овој институцији добијају и различите додатке на плате да их је тешко и побројати, али се један издваја, онај "летачки" који само у децембру 2013. исплаћен за 170 особа, иако је било свега девет исправних хеликоптера.

Ко је куда летио и како су извели, нико се није запитао, а налози за исплату овог додатка су потписани, извршени.

Ово су само дијелови од многобројних нелогичности у трошењу пара пореских обвезника.

Чак је и дневница возачима исплаћивана у дане викенда, а може се претпоставити какве привилегије су плаћане "на вишем нивоу". Док има, има, а касније шта буде...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана