Ревизија

Сандра Милетић
Ревизија

Да у готово свим институцијама БиХ не само да не знају шта су то криза и штедња, него да не знају ни шта је то рационално трошење јавног новца према правилима и закону, показао је и најновији извјештај Канцеларије за ревизију институција БиХ.

A у том су извјештају наведене цифре од којих се "врти у глави" и истакнути бројни пропусти у финансијском пословању институција БиХ.

Тако је 60 институција лани потрошило невјероватних 793,5 милиона марака, од чега је чак 630 милиона КМ, односно 79 одсто, утрошено уз разне пропусте и неправилности.

Осим тога, лани је потрошено 19 одсто више буџетског новца него годину раније, а само 24 институције имале су чисто позитивно мишљење ревизора о финансијском пословању.

Да се у БиХ немилице троши јавни новац, показује и чињеница да је за плате и накнаде за 20.686 запослених утрошено 415,5 милиона марака, а за ПТТ услуге чак 10,7 милиона марака!

Најгоре од свега је то што ти трошкови непрестано расту.

Тако је за одвојени живот лани потрошено чак 70 одсто више него годину раније, за комуналне услуге 23 одсто, за закуп 46 одсто, а за бензин 37 одсто више новца него 2007. године.

На едукацију службеника потрошено је 4,7 милиона марака, а од тога добар дио на редовно школовање иако се подразумијева да државни службеници приликом запошљавања имају одговарајућу стручну спрему. 

Ревизори су истакли и да упркос утврђеним пропустима није забиљежен случај покретања питања одговорности оних који су се на несавјестан начин односили према јавном новцу и да није покретано питање дисциплинске одговорности унутар институција, што треба многе да забрине.

Како "обичним" грађанима БиХ, који су порески обвезници и од чијих се плата издваја новац за разне доприносе објаснити да се  у времену кризе јавни новац умјесто на покретање производње или помоћ угроженим немилице троши на нечије астрономске плате, огромне телефонске рачуне, путне трошкове и школовање које су одавно требали да заврше?

Никако.

Aко су многи грађани БиХ могли да "стегну каиш", могу онда и запослени у институцијама БиХ.  A они који су одговорни за неразумно расипање новца треба напокон за то да и одговарају

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана