Ревизија ревизије

Ведрана Кулага Симић

Канцеларија за ревизију институција на нивоу БиХ од оснивања до данас је објавила стотине извјештаја о финансијској (не)дисциплини на нивоу БиХ и написала на хиљаде и хиљаде препоруке с циљем побољшања стања, али је добар дио њих, показала је пракса, остао мртво слово на папиру.

Најбоља потврда томе је чињеница да се, из године у годину, добар дио тих препорука понавља, преписује, јер на појединим адресама неће и не желе да обраћају пажњу на то, свјесни да нема система одговорности и да су, самим тим, заштићени и слободни да раде шта год желе. При томе заборављајући кључну чињеницу, а то је да расипају новац пореских обавезника, односно свих грађана ове земље, ма каква год она била.

Ланац одговорности је предуг и нико не може бити ослобођен. Почевши од самих ревизора који су могли бити и строжи у неким случајевима и дати негативно мишљење, преко Парламента БиХ и његових комисија које сваке године добијају на руке све извјештаје ревизора, до Савјета министара БиХ који треба да изда озбиљније закључке и упозорења како би све то утицало на оне ниже руководиоце да схвате да новац којим располажу није њихов и да рачуни морају бити “чистији”.

На свим нивоима власти у БиХ троши се превише новца на ствари без којих се може, али мало ко о томе размишља јер им се тако може. На заједничком нивоу годишње одлази готово милијарду марака за текуће издатке и тако већ годинама.

Добар дио рачуна је, према налазима ревизора, без покрића. Стално се чују критике да цехови и знање у разним министарствима, агенцијама и другим институцијама на нивоу БиХ у многим секторима ријетко долазе под лупу и да тако остаје сумња да ли је новац утрошен у праве сврхе или је завршио у приватним џеповима.

С друге стране, ревизорима су од почетка закључана врата Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ. Јасно је да ревизорима не могу бити доступне све ладице у тој институцији, имајући у виду специфичне и тајне послове за које су овлашћени службеници у ОБА, али то, како год да се окрене, не може важити и за свакодневне рачуне које имају, као и остале њихове колеге на том нивоу власти.

Међутим, ревизори, за сада, могу само да “пољубе” врата ОБА БиХ и да се врате у своје канцеларије, те пречешљају пословне књиге институција у које могу да уђу. 

На нетранспарентно трошење новца из заједничке касе мора бити стављена тачка и то што прије, посебно имајући у виду о коликим износима је ријеч и да настају у БиХ, која важи за сиромашнију земљу.

И ревизори би требало да заузму оштрији став, а да их у томе прате они који сваке године анализирају ситуацију, усвајају закључке, уздају се у одговорност и којекакве радне групе јер овако се само вртимо у кругу критика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана