Ревизија ревизије

Ведрана Кулага Симић

Ревизорски извјештаји су својеврстан показатељ кретања новца и поштивања закона и других аката у институцијама те јавним установама, предузећима и локалним заједницама.Ревизорски извјештаји су својеврстан показатељ кретања новца и поштивања закона и других аката у институцијама те јавним установама, предузећима и локалним заједницама.

Из године у годину ти налази показују проблеме и пропусте.

Нејасни и непотпуни извјештаји о трошењу новца, пробијање буџета као и заобилажење правила понашања током јавних набавки најчешће су грешке које су подвлачили ревизори у својим налазима, али, нажалост, нису једине.

Неке институције су успјеле да их исправе у потпуности, неке дјелимично, неке никако, а у цијели круг улазили су и неки други пропусти и недоумице, чинећи тај спектар грешака све различитијим.

Јасно је да су појединци у неким случајевима заказали, али то бреме на својим леђима носе и неке "више" институције, које у протеклим годинама нису успјеле да законским рјешењима и другим прописима на бољи начин уведу ред у неке дијелове јавног сектора.

Ревизори у РС су кроз посљедњи циклус провјера показали да финансијска дисциплина и поштивање закона, правилника и других аката и даље нису на потребном нивоу. Податак да је у потпуности спроведено око 60 одсто препорука није лош, али увијек пажња иде на оне које су још мртва слова на папиру, а то не би смјеле да буду.

Јасно је да одређене препоруке не могу бити испуњене преко ноћи, али је још јасније да неке на реализацију не смију и не могу да чекају као на Годоа.

Главна служба за ревизију јавног сектора Српске развијала је један нови принцип скенирања стања, а то је регистар у којем се пажљиво сабирају и анализирају препоруке, управо да би се видјело ко је шта и на који начин радио након што су рекли ревизорима до виђења. Ко је изашао на прави пут, а ко наставио ка дубиози.

Стање за сада није задовољавајуће, али, на срећу, не иде ни на горе. Сасвим је сигурно да простора за унапређење има, само мора да постоји воља да буде пронађен и максимално искоришћен. И то не само на нивоу Српске, него и у ФБиХ, а посебно на нивоу БиХ, гдје је финансијска дисциплина најлошија, а гдје је одговорност за то, све се чини, и најмања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана