Ревизија ревизије

Ведрана Кулага Симић

Посљедње ревизије које је обавила Канцеларија за ревизију институција БиХ нису показале да институције раде с циљем бољег поштивања закона и транспарентнијег трошења новца већ су јасно ставиле до знања свима да упозорења ревизора махом завршавају у кантама за отпатке.

Ревизори су протеклих година под лупу ставили бројне теме у БиХ, од коришћења службених возила, закључивања уговора о дјелу, управљања одузетом робом, преко реформе јавне управе, до издатака по основу судских спорова, у нади да ће надлежни да поступе по датим препорукама да би послије идуће контроле добили боље оцјене. Али ништа од тога.

Ревизија ревизије је показала да је мали број институција тек и покушао да поправи стање, док је знатан број једноставно игнорисао и примједбе и препоруке и наставио онако како је и научио да троши новац свих пореских обвезника ове земље.

Најбољи показатељ тога како се "поштују" препоруке ревизора су издаци по основу правоснажних пресуда у случајевима које су изгубили БиХ и њене институције. За то је од 2010. године до краја марта ове године из касе отишло више од 24,3 милиона марака, а налази указују да готово ништа није урађено на смањењу тих издатака, иако је ревизија дала јасне смјернице.

Лакше је, изгледа, било "завући" руку у заједничку касу, него засукати рукаве и пронаћи начин за боље поштивање закона и осталих аката како би избјегли покретање парница.

Ревизорски извјештаји би, ако се овако настави, могли ускоро да изгубе сваки смисао. Јер чему причати нешто некоме ако тај неко не жели ни да чује, а камоли да уради?

Томе неко мора да стане у крај. Доста је година бахаћења и трошења новца мимо правила и закона, заобилажења процедура и игнорисања закона. Неки нови темељи морају бити постављени. Они морају да почивају на принципу одговорности јер док год то не буде уведено у канцеларије институција на нивоу БиХ, али и осталим нивоима власти, тешко да ћемо моћи причати о поштивању слова закона и транспарентности.

Неко мора да одговара за то што бројне препоруке ревизије "стоје" у мјесту и нису спроведене у дјело. Нико не може да узима и даје новац из буџета као да је његов лични џепарац и то тако годинама. Без икаквог пардона и гриже савјести.

Док год не буде одговорности, неће бити ни казне за оне који свјесно на смјернице за боље пословање гледају само као на мртва слова на папиру. Таквом понашању мора доћи крај. Док још има времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана