Ревизија ревизије

Валентин Кулето

Главна служба за ревизију јавног сектора РС упутила је више стотина препорука на бројне адресе институција, предузећа те општина и градова, али за добар дио њих није било ни слуха код оних на чије име су насловљене. Нажалост.

Анализа финансијских извјештаја и усклађености понашања са правилима и законима коју су обавили ревизори само је ове године показала да на многим адресама постоји "празан ход" и да су, упркос ранијим упозорењима, надлежни наставили да раде онако како желе. Иако је то било погрешно.

Подаци да је у дјело спроведено тек око 50 одсто ревизорских препорука не уливају повјерење да они који држе све конце у појединим дијеловима јавног сектора желе да тај проценат буде знатно већи.

Неки не крију да нису успјели да ствари поставе онако како се од њих очекивало, како им је препоручено, док други кажу да не могу сами да отклоне све недостатке, а трећи само ћуте.

И тако дописи и ставови ревизора о њиховом раду остају само мртва слова на папиру, а можда и заврше у кантама за смеће.

За разлику од судбине дописа, коју је тешко знати, и више је него јасно куда такво понашање води.

Сви нивои власти у овој земљи дијеле скоро исте проблеме, а многе су открили ревизори и презентовали јавности. Мјесто на тој листи је резервисано за заобилажење прописа из Закона о јавним набавкама, исплате мимо закона, коришћење возила у погрешно вријеме, необјашњиво велике рачуне за службене и приватне телефоне које ће, наравно, платити грађани.

Све те и бројне друге ставке ревизори у Српској су сажели у једном документу, а наведене бројке показују да је потребно много више труда и рада у свим дијеловима јавног сектора да би ситуација била боља и да би новац трошили транспарентно и да би надлежни законе поштивали, а не кршили. Нико не спори да онај ко ради и гријеши, али ако понављају грешке из године у годину - та изрека дефинитивно не важи.

Надлежни морају да засучу рукаве, направе планове за боље сутра, а активнија морају да буду и тужилаштва на чије адресе стижу они који су били најнеодговорнији.

Ревизија ревизије у идућим мјесецима показаће колико је препорука "доживјело" свјетлост дана, а колико је "каријеру" завршило у канти за отпатке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана