Ревизија и истраге

Свјетлана Шурлан

Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске ужива велико повјерење грађана, а налази ревизора се узимају као вјеродостојни при било каквој озбиљној анализи рада неке институције, установе или јавног предузећа.

Једноставно, нико не поставља питање исправности рада ове институције, а налазе Службе не споре ни институције које се нађу под истрагом ревизора, као ни оне које добију негативно ревизорско мишљење о свом раду.

Иако одређени руководиоци различитих институција често одбијају чињеницу да су радили мимо прописа, нико се не усуђује да оптужи ревизоре да њихови подаци нису тачни.

Све то доприноси томе да јавност очекује више након што ревизори одраде свој посао, а то више, првенствено значи да неко сноси одговорност за незаконит рад и непрописно трошење буџетског новца.

Годинама се поставља питање зашто бројне незаконитости које утврде ревизори остају некажњене и зашто правда не стиже одговорне.

Иако је Министарство унутрашњих послова РС, за 16 година откако постоји Главна служба за ревизију, радило на 77 негативних извјештаја, оптужнице су изостале.

Пријављено је чак 169 особа тужилаштвима због учињеног кривичног дјела, али за информацију какав је епилог тих пријава, јавност је остала ускраћена.

У институцијама, јавним установама и предузећима је према подацима МУП-а, најчешће чињено кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлашћења, несавјесно привредно пословање, злоупотреба овлашћења у привреди и несавјестан рад у служби. За тужилаштва рад још траје по пријавама МУП-а или је обустављен. То поуздано нико не може да тврди, јер из тих институција нема одговора.

Скупштински одбор за ревизију најавио је да ће опет да затражи одговор на питање шта је урађено на предметима који су отворени на основу негативних ревизорских извјештаја.

Само сталним питањима и инсистирањем можемо се надати епилогу кривичних пријава и казнама за одговорне.

Док не освану санкције, сасвим сигурно ћемо и даље имати негативне извјештаје о раду различитих установа, директора, службеника, који неодговорно троше новац свих грађана Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана