Ресор за скандале

Ведрана Кулага Симић

Министарство иностраних послова (МИП) БиХ годинама је на мети критика и углавном оправданих, а иако се пред сваки нови сазив потајно очекује да ће ствари кренути набоље, то се још није догодило, о чему свједочи све што је стигло из тога ресора.

БиХ у својој историји није имала среће са шефовима дипломатија. Многи су остали упамћени као дипломате реда ради, некрунисани краљеви путовања по бројним егзотичним дестинацијама, а тај низ, на свој начин, наставила је актуелна шефица Бисера Турковић, на коју су нас, у старту када је преузела ту позицију, упозорили и они у чије име је именована.

И док је већина њених претходника махом игнорисала послове који су им у опису посла, Турковићева је одлучила да ради, али онако како она мисли да треба, а не како пише у званичним највишим актима БиХ, ма каква год да је ова земља.

Дипломатија је само једна од области која није заживјела за све ове године и у којој, по свему судећи, свако ради све, а у суштини ништа. Дјелимично за то су криви сви. Иако је било неколико покушаја да се уведе ред у ову можда и најважнију сферу у свакој нормалној земљи, оправдано је питање да ли је то заиста био крајњи циљ или је само коришћен тренутак да би се прикупили политички поени.

Својевремено је била формирана и парламентарна истражна комисија, која је пречешљала стање у дипломатским круговима, анализирала рад тадашњег министра иностраних послова, чак га и саслушала, али је на крају, како то у већини случајева у овој земљи бива, све завршило, како би народ рекао: “Тресла се гора, родио се миш”.

Ресор иностраних послова носи велики терет и одговорност ако постоји жеља да ради што му је у опису посла, а код нас је, када се сагледа све, само ресор скандала. Што је понижавајуће, посебно за оне људе који су дио тог сектора, а имају знање и вољу да направе нешто добро.

То је понижавајуће и за грађане БиХ, који из својих џепова плаћају и шефа и све остале око њега у Министарству иностраних послова, али и све остале који су се добро ушушкали у својим фотељама у некој од бројних институција на заједничком нивоу власти. Нико нема право да се понаша безобразно и бахато, али код нас то, изгледа, постаје правило за које нема одговорности. Што је још горе и многи који су, директно или индиректно, одговорни за такву слику, само окрећу главу.

Турковићева је само наставила, на свој начин, да дјелује као и они који су прије ње били у фотељи шефа дипломатије БиХ. За непуних годину већ је скупила превише озбиљних оптужби на свој рачун за заобилажење прописа и дјеловање мимо процедура и институција. Изгледа да је мало ко озбиљно схватио упозорење на могуће гафове с почетка или је све свјесно, још тада, испланирано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана