Ресетовање СДС-а

Дарко Момић

Српска демократска странка биљежи своје најгоре тренутке за више од 28 година постојања. Катастрофалан изборни резултат, најгори од оснивања ове странке, на површину је избацио сав муљ који се таложио у СДС-у.

А наталожило се свега, поготово за посљедњих 12 година, колико некада најјача српска странка с ове стране Дрине није осјетила укус власти на нивоу Републике Српске. Одговорне за то нека траже сами и унутар својих редова, иако се не може негирати да су и неки “спољни” фактори имали улогу у обезвређивању странке чији чланови су се годинама препознавали по дизању увис руке са три прста.

- Види оног СДС-овца - чуло би се када неко подигне три прста и апсолутно нико не би говорио “види оног СНСД-овца, ДНС-овца, ПДП-овца или социјалисте”. Међутим, временом је СДС потпуно изгубио ту врсту колективног идентитета, при чему је искључивање свог првог предсједника Радована Караџића из странке представљало само један у низу корака којим је СДС скидао национални плашт и почео да тражи бираче међу социјално незадовољним без обзира на њихову националну припадност.

У једном тренутку, тамо негдје послије локалних избора 2012. године, чинило се да је то и успио, али послије општих избора 2014. године на којима је требало да капитализује подршку добијену двије године раније, ствари су кренуле погрешним током. “Лице са иницијалима О. Т.” као њихов кандидат за предсједника Српске за мање од један одсто изгубио је предсједничку трку од Милорада Додика (на срећу), а скупштинска већина окупљена око СНСД-а само у првим постизборним данима бројала је мршавих 42 посланика. Врло брзо су се појавили први “папци” који су својом реториком додатно рушили национални имиџ СДС-а који је посебно доведен у питање након што је ова странка постала дио власти на нивоу БиХ и сама себе огрнула епитетом пробосанске партије.

Свакако да је срозавању допринијела негативна унутрашња селекција и чињеница да су у овој странци увијек награђивани они који су правили лош изборни резултат, али не значи нужно да су они који су добијали изборе квалитетни кадрови. Напротив!

Елем, велико је питање да ли СДС може избјећи свилени гајтан који му је спремио Обрен(оглу) Петровић, али ако жели да га избјегне, мора да се ресетује и врати својим изворним принципима. У ствари, и не мора, битно је да се не ресетује СНСД. А све су прилике…

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана