Република Српска

Мирослав Филиповић
Република Српска

Република Српска свој 18. рођендан дочекује уставно-институционално стабилна и међународно призната, али борба за њену политичку позицију још траје.

Борба за Српску почела је 9. јануара 1992. године, када је Скупштина српског народа у БиХ усвојила Декларацију о проглашењу Српске Републике БиХ, чиме је РС постала субјект, прво интерног, а послије тога, 1995. године у Дејтону, и међународног права.

Од те декларације до пунољетства Српска је прошла тежак пут изградње институционално-уставног оквира. Многи су је оспоравали, нападали, уцјењивали и покушавали деградирати, развластити, ослабити, уништити... Нажалост, Српска је и данас на удару тих снага.

Упорно је оптужују, терете и клевећу. OHR јој на Бадње вече озбиљно запријети дрским и безобразним саопштењем које као да је писано у Силајџићевом кабинету, а не у канцеларији која се представља као врховни тумач Дејтонског споразума.

Неће да схвате да нико у Српској не жели да разграђује БиХ, већ да је ријеч о очувању дејтонског положаја, статуса и овлашћења Српске као равноправног и трајног дијела БиХ.

Са Српском као реалношћу и уставном категоријом многи у овој земљи и међународној заједници не могу да се помире. Они чак отворено говоре против РС, јер је истински мрзе (ни име не могу да јој изговоре), а мрзе је због свог рушилачког нагона и интелектуалног сљепила.

Упркос томе, Српска јача, изграђује се и развија, јер је воља српског народа у БиХ, којем нико и ничим не може да оспори право да каже ко је, шта жели и чему тежи и у каквој држави хоће да живи.

Заправо, највећи гријех Срба у РС и БиХ је у томе што хоће да живе у слободној и демократској земљи, што једноставно не могу да прихвате живот у условима међународног протектората са аутократским потезима међународних управитеља.

Зато је стицање пунољетства од огромног значаја за Српску као чувара националног, културног, духовног и језичког идентитета српског народа у овој земљи. И, зато хвала Српској.

Поводом 18. годишњице Српске, посебно признање треба одати свима онима чији су животи и дијелови тијела узидани у темељ наше Републике. Очување Републике је, у ствари, дуг и обавеза према њима, али и будућим покољењима која ће моћи с поносом да кажу да су грађани Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана