Репрограм кредита

Марина Чигоја
Репрограм кредита

Aгенција за банкарство Републике Српске продужила је до краја 2011. године одлуку о привременим мјерама за репрограм кредитних обавеза физичких и правних лица, а оваква одлука донесена је с циљем ублажавања негативних ефеката глобалне економске кризе.

Aгенција за банкарство РС крајем прошле године донијела је Одлуку о привременим мјерама за репрограм кредитних обавеза физичких и правних лица, а с обзиром на то да је владало велико интересовање за репрограм ова одлука је продужена до краја идуће године.

Репрограм кредита могу користити физичка и правна лица која су раније уредно отплаћивала рате, али су запала у тешкоће због ефеката глобалне финансијске и економске кризе.

Услов за репрограм је и да дужник нема кашњења у отплати дуже од 90 дана. Предузеће које жели поднијети захтјев за репрограм кредита мора, такође, бити солвентно и увјерити банку да ће у будућем периоду уредно измиривати своје обавезе.

Да би им банка омогућила репрограм кредита становници морају да докажу да нису својом кривицом изгубили посао, да им је за најмање 20 одсто смањена плата или да им лична примања касне барем три мјесеца. Као и правна лица, и становници претходно нису смјели имати кашњења у отплати кредита дужа од 90 дана.

Без обзира на нешто теже услове које и предузећа и становници морају испунити како би добили репрограм, ова одлука је, без сумње, имала значајан утицај на одржавање колико-толико доброг стања у предузећима у Српској, као и на очување радних мјеста.

У прилог томе говори и податак да је у првој половини ове године репрограмирано 98,1 милиона марака за 107 правних лица и 2,2 милиона марака за 342 физичка лица.

С обзиром на смањену ликвидност предузећа, цјелокупно стање у привреди и смањење запослености, али и неизвјестан период који је пред нама о питању стабилизације економских прилика, репрограм кредитних обавеза сасвим сигурно ће имати велики значај и у будућем периоду.

Због тога продужавање одлуке Aгенције за банкарство о омогућавању репрограма кредитних обавеза треба поздравити, а не би било на одмет ни доношење још неких сличних одлука које би помогле привредницима и становницима ове земље, посебно ако се има у виду чињеница да је стање у нашем банкарском сектору доста тешко и да су камате међу највишим у Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана