Реликт прошлости

Вељко Зељковић

Ријеч протекторат у међународном праву значи заштитништво. У формално-правном смислу оно представља покровитељство јаче државе над слабијом, али и облик зависности једне државе од друге, коју је најчешће јача наметнула силом или стицајем неких “околности”. На овај начин држава “покровитељ” има “одређени” утицај на политику зависне државе.

 

Тумачећи ову формулацију, може се слободно закључити да је БиХ не само де факто, већ и де јуре међународни протекторат.

Подсјећања ради, БиХ је имала статус заједничког протектората Аустроугарске и Османског царства од 1878. до 1908. године, када је Аустроугарска прогласила анексију БиХ. Ново поглавље ове приче отворено је крајем 1995. године, након потписивања Дејтонског мировног споразума и БиХ се од тада налази под неком врстом “легалне” окупације. Установљен је принцип - “штитићемо вас од свих, па и вас самих, али нећемо од себе”.

Ако је било потребе за овом окупацијом након немилог рата, тај реликт прошлости је посљедњих десетак година постао попут трна у нози, који је временом направио велику и гнојну рану која никако да зацијели. БиХ због њега није у стању да нормално прохода и крене неким нормалним путем који не би био условљен интервенцијама са стране.

Иако смо одавно постали пунољетни, па чак и спреми за удају, дио међународне заједнице не одустаје од своје контроле. Напротив! Не допуштају БиХ да постане суверена, у правом смислу те ријечи. А не само на папиру. Такво стање додатно би зацементирао евентуални повратак иностраних судија у правосуђе БиХ, а који је најавила Европска комисија. Ако оваква и слична тијела толико заговарају демократију и суверенитет као основна начела, зашто ово раде? На овај начин они не помажу БиХ, већ је и даље остављају заробљену у прошлости. Овакви потези само иду наруку оним политичким снагама у БиХ које заговарају централизацију земље. Њихов паклени план је да покажу како ништа у БиХ не може нормално функционисати без присуства ино-фактора, а да су главни кривци за тако нешто управо Срби.

Умјесто да пусти народе у БиХ да се договоре о будућности земље, Брисел се понаша попут Истанбула и Беча. Високи представник Валентин Инцко данас није ништа друго до цар или султан БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана