Рекордер узалудних иницијатива

Жељка Домазет

Ако се једног дана буде правио списак рекордера, односно посланика који су у парламентарну процедуру упутили иницијативе чији је исход био негативан, онда ће у сваком случају Денис Бећировић бити рекордер без премца.

Готово сваке године он је у парламентарну процедуру упућивао многобројне резолуције и законе који су изазивали само бурне расправе и свађе и запаљиву реторику која је рушила и оно мало мира и сагласности у Парламенту, а редовно су завршавале неуспјехом и свађом.

Међу тим иницијативама и законима су резолуције о Сребреници, Суторини и закон о празницима за које се у старту знало да немају подршку макар половине земље.

Уз дужно поштовање према жртвама које су са све три стране погинуле у протеклом рату, мора се признати да готово дегутантно звучи сва “брига” према сребреничким жртвама коју сваке године уочи обиљежавања страдања у Сребреници истичу они који су на тој “бризи” профитирали на неки начин, па и политички.

Да ће ова Бећировићева иницијатива о резолуцији о Сребреници доживјети судбину оне од прије пет година, те пасти као и приједлог закона о празницима и резолуције о Суторини, сасвим је извјесно. Да ће се ових дана јавност наслушати запаљивих изјава јасно је такође, али није јасно због чега се у мору проблема и реформи које су потребне овој земљи бирају оне теме које не доприносе слози него раздору.

Празан тањир за ручком неће напунити никакве резолуције и приче о догађајима о којима суд треба дати историја.

Безидејна наклапања, сасвим је сигурно, ову земљу неће извући из сиромаштва, нити ће незапосленима донијети посао. Стога и не чуди чињеница да је Парламент БиХ постао мјесто размимоилажења и запаљиве реторике, умјесто највише законодавно тијело у којем се доносе закони који ће земљи донијети бољитак и напредак.

Све док се у БиХ за посланике буду бирали безидејни људи и док у својим клупама буде толерисао оне који могу понијети епитет посланика са узалудним идејама, дотле ће ова земља све више назадовати, враћати се прошлости, узалудно губити вријеме на препуцавања, док све друге земље буду ишле ка цивилизованим и уређеним друштвима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана