Реконструкције

Жељка Домазет

Овај мандат парламентарног живота и рада Савјета министара сигурно ће бити запамћен као вријеме честих реконструкција и смјена министара и успостављања нових парламентарних већина.

У протекле три и по године десиле су се чак три измјене сазива министара у тиму предсједавајућег Вјекослава Беванде и када се странке већ увелико спремају и захуктавају за предизборну кампању говорка се и о четвртој реконструкцији за коју ни позиција ни опозиција са сигурношћу не могу рећи ко ће стати иза ње и да ли ће имати подршку.

Ако се има у виду чињеница да су само за општу подршку Парламента било којем законском акту или потезу неопходне најмање 22 руке парламентараца, нејасно је на какву и коју подршку сви они који заговарају четврту реконструкцију могу рачунати.

Према најавама из странака које се чују ових дана, СДП већ припрема јавност и парламентарце да ће предложити насљедника у фотељу министра безбједности, а могуће је и замјеника министра финансија, али ако се све парламентарне странке буду досљедно придржавале свог опозиционог или позиционог статуса у Парламенту неизвјесно је да ли ће њихови кадрови добити подршку. Када се саберу руке посланика из оба ентитета постојећи сазив Савјета министара па самим тим и нова именовања имају подршку само 21 посланика, што ни у ком случају није парламентарна већина него само половична.

За најављени потез СДП-а да ће предложити нова имена у Савјету министара ова странка највјероватније је обезбиједила сагласност СДА и само у тој варијанти именовања новог министра и замјеника могу добити подршку Парламента БиХ.

Да све и крене како ваља постоје и законске процедуре провјера нових кандидата у Агенцији за истраге и заштиту, Централној изборној комисији и Комисији за утврђивање сукоба интереса који на располагању имају мјесец да заврше свој посао. Дакле, сасвим је извјесно да за најмање мјесец неће бити ништа од нових именовања, а већ 15. маја Централна изборна комисија ће расписати нове изборе.

С друге стране лидер ХДЗ-а 1990 већ је позвао министра за људска права и избјеглице Дамира Љубића да поднесе оставку на ту функцију јер је већ иступио из ове странке, на што је овај одговорио да то неће учинити.

Беспотребно трошење времена на још једну реконструкцију са неизвјесним исходом свакако би било беспотребно траћење времена искључиво за забаву јавности. То је јасно свима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана