Рејтинг факултета

Драгана Орловић

Развој образовања приоритет је свих великих и успјешних земаља. Инвестирање у образовни систем њихов је императив, који је кључан за све сегменте друштва.

Узалуд су богатства и технологије ако немате адекватно школован кадар, који ће на прави начин одговорити потребама привреде.

Наша земља није велика. Није богата и нема најсавременију технологију. Али има велики потенцијал, када је у питању кадар. Има младе људе који несумњиво посједују вољу и жељу за знањем. А има и високошколске установе на којима то знање могу да стекну. Неке од тих установа су боље, а неке лошије. На неке факултете се теже уписати и још теже их је завршити, и обрнуто. Све је ствар перцепције, појединца и тога колико се жели напредовати и усавршавати.

Универзитети у Републици Српској посљедње године радили су на свом унапређењу и промоцији на интернету. Доказ за то је најновија Вебометрикс ранг-листа свјетских универзитета, на којој су за само годину помјерили своју позицију унапријед за више од хиљаду мјеста.

Тако је Универзитет у Бањалуци заузео 4.977. мјесто у свијету, а лани је био на 5.511. позицији, док је Универзитет у Источном Сарајеву дошао на 10.948. мјесто и направио велики помак у односу на годину раније, када је био на 12.134. мјесту. То је за похвалу.

Добро је да је руководство већине факултета одлучило да унаприједи своје интернет странице и да на њима на најбољи могући начин промовише научно-истраживачке области.

Ипак, ту не треба да се зауставе. Напротив. То мора да им буде тек један корак напријед. Почетак.

Да им и остала рангирања и свјетске листе, попут чувене Шангајске постану приоритет. А и не морају.

Листе нису толико важне. Важне су промјене које воде ка бољем квалитету. Јер простора за боље увијек има.

Од веће увезаности уписне политике и привреде, савременијег приступа настави, модерније опреме, до квалитетнијег наставног кадра и боље праксе студената.

Образовање је, као што је говорио Нелсон Мандела, најмоћније оружје које можете употријебити да промијените свијет. Ми не морамо да мијењамо свијет, али услови и квалитет образовања увијек заслужују и морају да буду бољи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана