Реис Церић

Горан Маунага

Политички ислам, који је одавно на сцени у региону захваљујући реису Исламске заједнице у БиХ Мустафи Церићу и главном муфтији ИЗ у Србији Муамеру Зукорлићу, послије многобројних, вјерским вођама неприличних изјава, на интензитету добија тако што се Церић са вехабијама и представницима организација које су забрањене због терористичког дјеловања почео да састаје чак и јавно.

Тиме је, тај и такав ислам, из политичког прешао у џихадски, дакле, онај најрадикалнији.   

Ефендија Церић зато има више разлога за ликовање. Директним контактом са сумњивим вехабијама у свом кабинету он је реализовао своје раније изјаве да “овдје не сметају вехабије и селефије” и да “они који исказују забринутост због њиховог дјеловања шире исламофобију”, а велик разлог за његово славодобитно понашање је и стање у Европском парламенту. Наиме, приједлог нацрта резолуције у том парламенту, према којем је требало да буде осуђена подршка вехабијском покрету у БиХ, измијењен је послије жестоких критика које је упутио исламски лоби.

Лицемјерно, али баш у вријеме кад је је Церић хистерично и агресивно јавно нападао предлагаче те резолуције, од европских парламентараца до невладиних организација и Хелсиншког комитета, спомињући “и друге радикализме попут четништва”,  он је баш тада у свом кабинету примио Aсоцијацију вехабијских удружења у БиХ.

Aко Церићеви циљеви европским главама нису јасни одавно, откад се реис залаже за укидање “геноцидне творевине Републике Српске”, неће им бити јасни ни послије овог сусрета са вехабијама. Затварање очију пред Церићевим ранијим изјавама да је “Мехмед Други Освајач једна од највећих личности бх. историје”, као и пред његовим приједлогом да “сви ми овдје будемо Турци јер смо Турци по нашем историјском сјећању и одређењу, идентитету ислама који су нам Турци донијели”, води ка затварању очију и пред чињеницом да се Церић састаје с терористима.

И тим затварањем очију, као и Церићевим дјеловањем, највише ће бити оштећени сунити ханефије којима припадају сви Бошњаци, односно сви муслимани у БиХ.

Несумњиво је да ће се Европа, послије оваквих јавних сусрета реисових са представницима терористичких организација кад-тад увјерити у зле намјере реиса Церића, али тада ће већ бити касно за реаговање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана