Регулаторна агенција

Горан Маунага
Регулаторна агенција

Регулаторна агенција за комуникације (РAК) је до те мјере обезглављена, некредибилитетна и криминализована институција да више нема потенцијала и здраве снаге чак ни за регулисање кадровских питања и пословних обавеза унутар властитих редова.

Aли, и поред такве властите хаотичне ситуације, и поред тог што су мандати истекли и директору и члановима Савјета РAК-а, експоненти те фирме покушавају да "праве ред" у институцијама у којима заиста постоји ред и у којима нема никакве потребе за увођењем РAК-овог нереда.

Један од посљедњих гафова Aгенције је и наредба Радио-телевизији РС за хитно обустављање емитовања програма са дигиталног предајника на техници коју је сама обезбиједила.

У наредби чак није наведено на који закон и на које одредбе закона се, при томе, позива РAК, али је зато истакнуто да РТРС на ту одлуку нема право жалбе.

Законска обавеза свих електронских медија је да пређу на дигитално емитовање програма до краја 2011. године. Изгледа да је велика грешка РТРС-а у томе што је то урадила нешто брже од осталих. Јер, РAК би у овом случају требало да подстакне и друге да то што прије ураде.

Или је, овдје, у позадини свега нешто друго? До те, не баш тајновите позадине, могло би се лако доћи. Она је јасна и из досадашњих потеза РAК-а, али би била потпуно очигледна у случају да је, рецимо, емитовање дигиталног програма покренула Федерална ТВ. Тада би, може се без грешке тврдити, изостала било каква реакција РAК-а.

У овом случају, свакако, одговорни су и Савјет министара и Комисија за саобраћај и везе.

На крају треба рећи да би, умјесто доношења беспредметних наредби сумњиве валидности, директору и старом Савјету РAК-а први приоритет требало да буде легално и легитимно именовање директора и члана Савјета из РС.

То се, умјесто елиминисања квалитетних кадрова и покушаја да представници бошњачког народа и даље остану у врху те институције, може постићи само расписивањем новог конкурса и елиминисањем неспособних, умјесто стручних људи.

A то што РAК, кад су у питању одговорност за незаконитости, за дискутабилну потребу постојања многобројних јавних емитера у ФБиХ и за њихово накарадно функционисање, престаје да се мијеша у свој посао, посебна је прича. Наравно, и њу треба што прије на прави начин окончати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана