Реформски закони

Свјетлана Тaдић
Реформски закони

Ова година у Републици Српској требало би да остане запамћена по доношењу такозваних реформских закона који су одавно требали овој земљи како би поправила стање у свом социјалном сектору.

Годину након што је изабрана Влада РС, пред посланицима Народне скупштине РС, ове седмице, нашла су се два најосјетљивија приједлога закона.

Први је онај који регулише пензије и услове под којима ће се од 1. јануара 2012. године вршити пензионисања, а други је одвојио борце и њихова примања од Фонда ПИО и посебно регулисао сва права ове категорије.

И један и дуги закон претходних мјесеци су се ишчекивали, па су усвојени у нацртима, слиједиле су бурне јавне расправе, а на крају су поново стигли пред посланике у сличном облику у каквом су из Скупштине и изашли.

Социјални партнери, односно представници Синдиката, послодаваца, пензионера и борачких организација покушавали су навући воду на своју воденицу и убиједити Владу да су њихови захтјеви, ипак, реални.

Показавши разумијевање за ове категорије, Влада је на приједлоге закона упутила амандмане који су по аутоматизму постали дио закона, а који су уважили захтјеве синдиката, послодаваца, бораца и дјелимично пензионера.

Тако би према предложеним амандманима мушкарци у пензију требало да иду са 40 година радног стажа и 60 година живота, а жене са 35 година стажа и 58 година живота, умјесто са пет година више како је написано у приједлогу без амандмана Владе.

С друге стране, износ основице за обрачун борачких примања биће просјек плате из претходне године, умјесто 500 марака колико је првобитно било предвиђено.

Ови законски оквири били су пријеко потребни Републици Српској, јер регулишу области и права најосјетљивијих категорија становништва. Поента је била никога не оштетити, а да ли се у томе успјело показаће вријеме.

Ова рјешења јесу реформска, а Влада је с њима одлучила да стабилизује социјални сектор, а у исто вријеме и да не оштети све кориснике права прописаних овим законима.

Реформска година је иза Републике Српске. Наравно, само ако се данас на сједници Народне скупштине предложени амандмани Владе и усвоје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана