Реформе

Анабела Абреу

Свјетска банка недавно је објавила резултате извјештаја "Доинг Бусинесс" за 2014, у којем се БиХ налази на 131. мјесту од укупно 189 земаља - тек нешто изнад Уганде, а испод Бангладеша. Оно што још више обесхрабрује је то да је БиХ рангирана на најнижем мјесту од свих земаља региона западног Балкана.

Позиција БиХ у оквиру извјештаја "Доинг Бусинесс" је веома лоша, а мали број реформи мањег обима које су спроведене у току посљедњих неколико година довеле су до тога да је пословно окружење у земљи тек маргинално повољније него што је било.

То је разочаравајуће.

Недостатак политичке воље и постојећа политичка пат позиција су, у једном или другом облику, оно од чега је БиХ патила у току посљедњих неколико година. Та стања које се упорно понављају не могу се више сматрати прихватљивим изговорима.

Пошто гуши способности предузећа да се развијају и да ефикасно раде, текућа политичка пат позиција узима свој данак, између осталог, и од сектора предузетништва - сектора који представља веома важну покретачку снагу за раст и (још важније) стварање радних мјеста.

С времена на вријеме посјетим предузећа у БиХ и са дивљењем и поштовањем слушам како различити власници говоре о својим почецима, о препрекама са којима се суочавају, те о иновативним начинима на које покушавају превазићи те препреке. Иако се предузећа која посјећујем разликују по величини и обиму, многе од прича које чујем су идентичне: како слабе перспективе у вези са немогућностима извоза у ЕУ доводе до тога да та предузећа преносе свој тржишни фокус на оне земље у региону у којима су још конкурентна.

Све ово указује на чињеницу да сектор предузетништва у овој земљи треба да добије подршку, а да та подршка треба да дође у облику реформи.

Реформе пословног окружења нису немогуће. Оне нису чак ни толико тешке. У ствари, без обзира на све, ми смо заправо свједоци промјена. Могуће је постићи договор о неопходним реформама које могу помоћи предузећима да више извозе у ЕУ или које могу довести до успостављања администрације која је пријатељски настројена према предузећима; администрације која је и професионална и одговорна. Ово једноставно захтијева постизање договора о томе да сви играју по истим правилима и да се фокус стави на реформе инвестиционог окружења које ће надилазити интересе појединачних администрација и политичких странака.

Ове реформе су такође од суштинске важности и због тога што је БиХ изгледа запала у класичну "замку земаља средњег нивоа дохотка" - сувише је сиромашна да би била извор иновација и услуга свјетске класе, али је превише богата да би се такмичила за производњу са земљама ниских трошкова. Јасно је да налажење излаза из те замке захтијева нешто више од самих реформи пословног окружења, али та реформа ипак представља добар почетак и неопходан корак у правом смјеру за привлачење више инвестиција (и већих инвестиција).

Инвеститори желе видјети да су власничка права добро дефинисана и заштићена, да су тржишта кредита и рада адекватна (ако већ не цвјетају), да је администрација компетентна и да има озбиљне намјере, те да је инфраструктура висококвалитетна. БиХ сада има важан задатак да обезбиједи што више - што је прије могуће.

БиХ има одређене снажне факторе који раде у њену корист: добро образовану радну снагу, близину највеће свјетске економске зоне и повољне макроекономске услове. Међутим, ако пословно окружење у земљи настави да стагнира, многе друге, у већој мјери мотивисане земље са јужне и источне хемисфере ће престићи БиХ.

Срећом, постоје знаци који уливају наду. У току ове године су обје ентитетске владе уложиле напоре и урадиле добар посао покушавајући да унаприједе инвестицијско окружење и смање терет које сносе предузећа кроз модернизацију и поједностављивање закона о инспекцијама и закона о предузећима, као и реформу регистрације предузећа.

Добра вијест је да ће, ако се те реформе заврше, те добију подршку свих неопходних учесника у процесу, предузећа широм БиХ имати користи од одређених позитивних промјена у току врло кратког периода - можда чак и до краја 2014.

                                                                   Анабела Абреу, шеф канцеларије Свјетске банке у БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана