Реформе у запећку

Ведрана Кулага Симић

БиХ је одавно загазила на европски пут, али се, до сада, није прославила на тим дионицама, као ни на многим задацима на домаћем терену.

Бројне реформе и обећања о бољем сутра су пале у воду, друге никако да се покрену са мртве тачке, треће напредују, али недовољно иако се на почетку чинило да би, што се њих тиче, могло да буде неке промјене набоље.

Домаћи лидери су преузели на себе многе обавезе, али многи од њих још не желе да схвате да на тешке деведесете године мора да буде стављена тачка и да треба да се окрену народу који је још на овим просторима и који жели да живи у миру. Да ради и да од тога има живот достојан човјека.

Надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ комплетирале су све планове које намјеравају да спроведу у дјело и за које цијене да би могли да поправе животни стандард, али садашње прогнозе не уливају оптимизам јер је политика, опет, кључна препрека за развој економије.

Иако су резултати општих избора објављени прије неколико мјесеци, нису у потпуности видљиви на терену. Нова власт није успостављена на нивоу БиХ и на нивоу ФБиХ, тако да је све комплетирано само у Републици Српској.

И док се на заједничком нивоу од стране појединаца, који долазе управо из ФБиХ, упорно спроводи политика блокада, условљавања и најаве одређених иницијатива за које се у старту зна да су немогуће, важне ствари за грађане и, генерално, напредак су у запећку. И нико не може да каже када ће оне избити у први план јер је извјесније да ће послије ове наступити нова криза на политичкој позорници, а послије ње опет нова и тако укруг.

За то вријеме ситуација на терену ће постајати све гора и никога не треба да изненаде нови редови пред конзулатима, амбасадама, јавним кухињама.

БиХ је компликована земља, али уз мало добре и искрене воље могла би да постане боља, а тај потез је у рукама оних који је воде. Можемо обећавати куле и виле, наводити да ће све заблистати, али неће све док то не буду сви хтјели. Мјесеци су потрошени на свађе, блокаде и тјерање ината, умјесто да је то вријеме утрошено на разматрање потеза које треба повући како би људи у овој земљи боље живјели и били срећнији.

Надлежне институције у БиХ комплетирале су нови програм реформи које би требало да буду спроведене у дјело до 2021. године, а у истом документу је упозорено да доста ствари зависи од процеса формирања власти. По ко зна који пут.

Нова рунда разговора о формирању власти најављена је за ову седмицу и то је прилика да се да нова шанса преузетим обавезама и почне радити за оне који и даље вјерују да ће бити боље, али и за оне који су већ почели да дижу руке и сидра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана