Реформа реформе

Ведрана Кулага Симић

БиХ је земља која никако не успијева да пронађе прави пут нити да остане на добром правцу, а само једна од ствари, у мору проблема са којима муку мучи годинама, је јавна управа.

Неефикасна администрација је, свидјело се то некоме или не, један од њених заштитних знакова. У свакој области и послу има оних који се труде и дају свој максимум да би увијек били на висини задатка, насупрот онима који, ето, имају посао само због наклоњености политичким струјама, док стручност остаје у другом или трећем плану.

Ријеч реформа, генерално, значи да ствари на које се односи неће бити ријешене "преко ноћи", али БиХ је када је ријеч о сређивању стања у јавној управи превршила сваку мјеру. Тај посао код нас траје пуних десет година, а да се нико није претјерано одмакао од старта. Јасно је свима да је стање компликовано, да су послови које су надлежни преузели на себе захтјевни, али свако мало може се чути колико је новца стигло и "отишло" за реформу јавне управе.

На готово сваком кораку видимо да администрација није на руку грађанима нити привреди, а да надлежни упорно желе да којекаквим новим акционим плановима замажу очи и себи и свима око себе.

Реформа јавне управе у БиХ ове године слави прву деценију у теорији, а у пракси је далеко од тог степена развоја. Таква слика на терену и у институцијама, уз низ других проблема, додатно успорава напредак ка европској породици о којој сви редом причају и очекују да и ми, ускоро, будемо дио ње.

Посљедњи пресјек стања оног што је обећано и оног што је урађено у процесу реформе јавне управе сасвим јасно показује да смо далеко, далеко од испуњења преузетих обавеза. А ако се узму у обзир пробијени рокови, дефинитивно смо шампиони.

Реформа јавне управе је стални процес и то је јасно, али је до сада требало да имамо зреле основе на основу којих бисмо и могли да кажемо да ће бити боље у данима који су пред нама.

Надлежни у овој земљи одавно је требало да за многе ствари засучу рукаве и почну одговорно да раде, али нису. Прошло је вријеме када смо вјеровали обећањима, сада је дошло ново у којем се бодују резултати рада.

БиХ, као и свакој нормалној земљи, треба ефикасна управа која неће поклекнути пред изазовима, а не она која ће изнова чекати неки нови акциони план или стратегију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана