Реформа без резултата

Свјетлана Шурлан

Секторска планска документа које је Савјет министара БиХ упутио Европској комисији да би је извијестио о стању у сектору правосуђа и унутрашњих послова, те затражио паре из европских фондова за спровођење неопходних реформи, само су још једном показали у каквом су хаосу ове двије области.

У овим документима власти у БиХ су признале да реформа правосудног система, чије спровођење траје још од постратног периода, није дала адекватне резултате.

Годинама то понављају из Републике Српске, али и из Европске комисије, а сада су јасније о томе почели да говоре и из ФБиХ, што до сада није био случај.

Коначно се признало да је нарочито потребна реформа правосуђа на нивоу БиХ, те да су неопходни кадрови који би се могли носити са нагомиланим неријешеним предметима ратних злочина.

Стабилан механизам координације између институција је такође пријека потреба, да би најзад ишта почело да функционише на прави начин.

Поред признања о неуспјеху и нераду правосуђа, од надлежних у БиХ је у Брисел отишао и глас о проблемима у сектору унутрашњих послова.

Објелодањени су проблеми, али и изнесена забрињавајућа чињеница о томе да ће у идућем периоду доћи до раста организованог криминала у БиХ.

Ово очекивање има упориште ако се узме у обзир каква је сарадња и координација безбједносних структура била и до сада.

Неопходност промјена у овим секторима је евидентна, прије свега у јасном дефинисању надлежности, сарадње и других питања између различитих полицијских и правосудних структура.

Само адекватним реформама, за чије је спровођење дошло крајње вријеме, може се омогућити владавина права и безбједност грађана.

Позитивно је што су у Сарајеву постали свјесни да без разговора нема договора и напретка, само преостаје да се за то и конкретно заложе, а не само да то признају у извјештајима који путују на бриселске адресе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана