Реформа без реформе

Драгана Орловић

У Републици Српској на јесен би требало да буде завршена прва верзија новог закона о државним службеницима, а једна од новина коју ће донијети усмјерена је на запошљавање, гдје би кандидати прије интервјуа за посао требало да прођу писмени тест.

Ефикаснија јавна управа потребна је одавно, како у Републици Српској, тако и у цијелој БиХ, због чега упућени у ову област настоје бити оптимистични, оцјењујући поменуте новине као позитиван помак.

Ипак, након вишегодишњег одуговлачења и слабо видљивих резултата, тешко је заборавити и низ ограничавајућих фактора који прате процес реформе јавне управе, посебно на нивоу БиХ.

Грађани немају утисак да се у систему јавне управе постиже значајнији напредак, као ни да управа постаје ефикаснија, одговорнија, приступачнија, ефективнија и транспарентнија. А ко и да их криви?

Имамо низак ниво привредног раста, при чему је управа већ годинама “најбољи послодавац”. Ту је и сложена организација државе, као и недостатак воље да се озбиљније приступи самој реформи која тада може донијети и престанак потребе за радом одређеног броја запослених у административном апарату, како због тога што су им послови превазиђени, тако и због сумњиве компетентности. То су само неке од кочница.

Подсјећања ради, реформу јавне управе у цијелој БиХ траже Свјетска банка и Европска комисија.

То је уствари један од предуслова за успјешну интеграцију БиХ у Европску унију, али и обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању.

Модернизација јавне управе је потребна и не само због пута ка Европској унији, већ, прије свега, као претпоставка за одговорну и трошковно ефикасну државну службу.

Реформа јавне управе у БиХ покренута је још 2007. године на основу стратегије која је предвиђала успостављање ефикасније и одговорније јавне управе, чији би рад био заснован на транспарентним процедурама, уз истовремено испуњавање услова за европске интеграције.

Циљ је био да до краја 2014. године буде достигнут европски ниво квалитета рада јавне управе и примијењено европско законодавство, али циљеви још нису достигнути. На све то је указано и извјештајима Европске комисије за БиХ.

Ипак, веома мало је до сада урађено када су у питању реформски процеси, јер и више него очигледно да поприлично каскамо на путу ка ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана