Референдум

Ведрана Кулага
Референдум

Свима је познато, или би барем требало да буде, да је референдум један од највећих одраза демократије у пракси и да представља најдемократскије средство којим се омогућује да житељи неке земље кажу шта мисле о питањима битним за њих.

Управо је то право становницима Српске дала Народна скупштина РС, када је донијела Одлуку о одржавању референдума о наметнутим законима високих представника у БиХ, посебно о раду Суду и Тужилаштву БиХ, гдје би се коначно чуо и глас народа о вишегодишњој неправди која је чињена Србима када се ради о процесуирању ратних злочина.

Зашто се онда позива на то да се ово највеће демократско право Српској и њеним становницима оспори и то управо од највећих заговорника демократије, вриједности, правде и правичности - међународне заједнице.

Вођени тиме да је у БиХ све могуће, противници истине о Суду и Тужилаштву, позивају да управо оно што је дејтонско преко ноћи постане неуставно и антидејтонско.

Поништавањем Одлуке о одржавању референдума високи представник у БиХ Валентин Инцко наставио би уставно-правно насиље и уништавање кредибилитета институција, које је започето проглашавањем нелегалне федералне власти легалном.

Република Српска, каже Инцко уз подршку чланица Савјета за спровођење мира (PIC), нема надлежности да донесе Одлуку о расписивању референдума. Тако удружени, Инцко и PIC, најављују рушење највећег стуба демократије које су им пуна уста. Какву то, онда, поруку шаљу?

Aко међународна заједница посредством Инцка забрани Српској референдум, они ће бити ти који ће директно поткопати и њен пут ка Европској унији. Неће више имати право да јој говоре о демократији и европским вриједностима, јер ће јој ускратити једно од најважнијих европских права.

Aко је међународној заједници, као што тврде да јесте, у интересу функционална БиХ, морају пустити грађане Српске да слободно покажу прстом на оно шта сматрају нефункционалним.

И тако ће и бити. Јер би свака друга могућност БиХ као земљу одвукла даље у безнађе и демократски мрак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана