Референдум за истину

Ведрана Кулага
Референдум за истину

Aнтидејтонском раду Суда и Тужилаштва БиХ ближи се крај. Први и најзначајнији корак ка том циљу урадила је Народна скупштина Републике Српске.

Дошло је вријеме да се стане у крај наметнутим законима, антидејтонском и неуставном дјеловању Суда и Тужилаштва БиХ који су Србима нанијели много штете од када су и формирани мимо сагласности из Републике Српске.

Сваки становник који буде излазио на референдум треба себи да постави питање: Шта су до сада урадили Суд и Тужилаштво БиХ, када је у питању процесуирање злочина над Србима?

Одговор је сасвим јасан. Радили су на штету српског народа и српских жртава и тиме показали да правосуђу БиХ није стало да се сазна права истина о жртвама и починиоцима.

Суд БиХ изрекао је до сада, у предметима суђења за ратне злочине, правоснажне и неправоснажне казне затвора од укупно 1.328 година и три мјесеца, од чега су Срби осуђени на 1.067 година и девет мјесеци, Хрвати на 137 година и шест мјесеци, а Бошњаци на 124 године.

Одлуком о расписивању референдума Српска је показала храброст да не призна оно што није у складу са Дејтонским мировним споразумом и оно што није у интересу Српске, која не може да буде жртва Суда и Тужилаштва БиХ, односно институција које годинама подстичу међунационалну мржњу и доприносе нетрпељивости на овим просторима.

Није мијешање у рад правосуђа ако јавност каже шта мисли о раду институција, које треба да нам свима обезбиједе правну сигурност, јер управо су грађани ти којима то правосуђе и треба.

Ускоро ће осванути дан када ће становници Републике Српске остварити своје демократско право и одговором "да" или "не" рећи шта мисле о досадашњим законима које су "сласно" наметали високи представници, рушећи правну државу до темеља.

Међу народом Републике Српске још је превелики број оних који никада нису сазнали ко је одговоран за смрти њихових најближих и због којих и треба да дигнемо перо и кажемо "не" оваквом Суду и Тужилаштву БиХ.

За њих оправдања нема, никакви изговори и већ милион пута излизана оправдања не важе. Сви грађани ове земље имају право на правду, имају право на истину, право на сигурност...

Са оваквим правосуђем, то је немогуће.

Сви они који и даље заговарају и бране институције, које свјесно руше ионако климав суживот народа у БиХ, треба да знају да нису сви у овој земљи ослијепљени годинама лажних обећања.

Још има људи који су спремни да стану иза своје ријечи. Ту су, у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана