Референдум пред вратима

Ведрана Кулага Симић

Република Српска све је ближе референдуму на којем ће се њени становници изјаснити о томе да ли подржавају то да се 9. јануар и даље обиљежава као Дан Републике.

Уставни суд РС утврдио је јуче да одлуком Народне скупштине Српске да 25. септембра буде одржан референдум није повријеђен национални интерес Бошњака, након чега би она требало да буде објављена у "Службеном гласнику".

Суд је утврдио да Клуб Бошњака у Вијећу народа РС, који се жалио није указао на повреду ниједног од права из круга виталних интереса конститутивних народа.

Иако је одлука о одржавању тог референдума изнуђена због потеза бошњачких и страних судија у Уставном суду БиХ као и представника бошњачке политичке елите, сви треба да знају да је референдум највиши домет демократије једног друштва.

Та демократичност је нешто чему сви на овим просторима треба да теже, а не да стално враћају земљу у тешку прошлост.

Одлучивање грађана на референдуму је демократија, а Српска даје свима који живе и раде на њеној територији управо могућност да се изјасне.

Нажалост, одмах након одлуке Уставног суда РС, баш као и након сједнице Народне скупштине РС, кренула су призивања ОХР-а, међународне заједнице, упозоравања и пријетње.

РС одлуком о референдуму који се тиче њеног рођендана не чини никоме зло, никога не провоцира, не дијели становнике на Србе, Хрвате, Бошњаке и остале већ свима даје исто право да изађу и одлуче се за "да" или "не".

А Српска јесте настала тог 9. јануара, то је њен дан и то је историјска чињеница. То је дан који је обиљежаван протеклих 20 и кусур година, али који одједном ето сада смета.

Ситуација у БиХ је свакако компликованија него у многим земљама и управо због тога не треба зарад ко зна каквих интереса оживљавати питања на које је давно стављена тачка.

Али, ако се то ипак деси, као што се десило, треба народу дати могућност да каже шта мисли о свему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана