Референдум и војска

Горан Маунага

Након што је Војнодисциплинска комисија Оружаних снага БиХ ослободила одговорности поручника Ненада Павића, који је фотографисан како у униформи гласа на референдуму о Дану РС, још је болнији и тежи велики пропуст кадрова из Српке у Оружаним снагама и Министарству одбране БиХ, који нису учинили ништа да спријече доношење те наредбе и покретање дисциплинског поступка.

Наиме, уопште није изненађење што се предсједник Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Сифет Поџић заложио за кажњавање припадника Оружаних снага који су у униформи изашли на тај референдум, али је шокантно да представници Српске нису при томе ни споменули да Закон о референдуму забрањује вођење поступка против било којег грађанина који гласа на референдуму.

Напротив. Иако је то била дужност замјеника министра одбране Бориса Јеринића и замјеника начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерала Мирка Тепшића, умјесто таквог неопходног гласа разума заснованог на закону, други генерал из Српске, Драган Вуковић, наредио је достављање информације о томе шта је предузето против поручника Павића, али и о томе да ли је идентификован други припадник Оружаних снага који је с Павићем на том снимку.

Потпуно је јасно да су они ћутећи поступили по наређењу начелника Заједничког штаба Анте Јелеча и бошњачких структура у команди и на фону онога што је покренуо Поџић, мада за то, сад је и дефинитивно јасно, није било никаквог законског упоришта.

Све то је више него срамотно, али нас у Српској, без обзира на то шта чинили поџићи и јелечи, посебно боли што интересе РС, законе и правилнике нема ко да штити у тим институцијама. То је само још један прилог ставу Српске да би најбоље било демилитаризовати БиХ, пошто Оружане снаге, које раде на такав начин, не требају никоме, а Српској најмање. РС на заједничком нивоу власти не требају ни они који се, као њен кадар, на такав начин заузимају за заједничку БиХ.

Јер такви, умјесто да тамо бране њене интересе, свој посао у Сарајеву схватили су само као добро ухљебљење, у чијем циљу морају да буду нечији послушници, чак и онда када тиме крше законе - и писане и моралне и људске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана