Референдум и притисци

Ведрана Кулага Симић

РС је недјељу исписала нову страницу своје историје. Више од 1,2 милиона њених грађана добило је прилику да први пут изађе на референдум те каже да ли жели да 9. јануар и даље буде Дан Републике као што је био током протекле 24 године.

Референдумски дан је протекао мирно, достојанствено. Онај ко је хтио да изађе на референдум, то је и урадио. Ко је хтио да стави "икс" крај ријечи "ДА" то је и урадио, као и онај ко је хтио да поручи "НЕ" обиљежавању 9. јануара као Дана РС.

И у чему је проблем? Да ли је РС изашла из БиХ? Наравно да није и наравно да ту није проблем. Он је на другој адреси, а то је Сарајево.

Нико не спори да у Српској, односно БиХ има проблема које на својим леђима највише осјете њени становници, без обзира на то којем народу припадају, али нико не може да очекује да ће у РС остати скрштених руку и погнуте главе на покушаје да се након двије деценије избрише 9. јануар као Дан Републике.

Уставни суд БиХ је у новембру прошле године рекао то што је рекао, прегласавањем српских и хрватских судија. Званичници РС су покушали да проблем ријеше предлагањем Закона о Уставном суду БиХ према којем би странци заувијек требало да напусте фотеље у тој правосудној институцији, као што је свуда у свијету, али Сарајево је рекло "не".

Српска је казала да ће да с циљем спровођења одлуке Уставног суда БиХ организовати референдум у жељи да њени грађани кажу шта мисле о 9. јануару за који су и те како везани, опет је стигло сарајевско "не", али је овај пут "да" из Српске много јаче. Јер иза тог "да" не стоје појединци на функцијама већ већина једног народа. Махом обичног народа којима ова Република значи, ко зна из којих разлога, много. Неки су се борили за њу, а други имају некога ко се борио за њене темеље.

Дан послије референдума, осим првих резултата, осванула је и вијест да слиједи истрага због неспровођења одлуке Уставног суда БиХ о Дану Републике, а при томе нико не помиње шта је са десетинама других одлука тог истог Уставног суда БиХ које се годинама "киселе" у ФБиХ?

Да ли ће и за то да коначно буду покренути предмети и истраге? Ако је суд праведан, како тврди, ако је Тужилаштво БиХ независно, како тврди, нека не буде двоструких аршина. Као до сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана