Референдум, дан слободе

Рајко Кузмановић

Референдум је дан слободе и демократије, дан слободног мишљења и заштите идентитета.

Онима који би га, евентуално, забранили, јасно је да би аутоматски били непријатељи демократије, слободног размишљања, слободног ума.

Преседан би био и да се нама, Републици Српској, не призна оно што је признато цијелом свијету.

Још у старој Грчкој на тргу је писало "Вокс попули, вокс Деи", "Глас народа је глас Божји". Дакле, још тада је поштовано оно што народ каже, па је невјероватно да неки данас и помишљају да то спријече. То је баш превише.

Чак и представници међународне заједнице, Управни одбор Савјета за примјену мира и високи представник у БиХ, иако се противе референдуму, увидјели су да би било срамота да га забране. Препоручили су да не буде одржан, али га не забрањују јер би то заиста био нонсенс, одлука катастрофалнија од, рецимо, неких ранијих одлука високог представника.

Јер ко би могао да схвати, или оправда, да било ко у свијету, у 21. вијеку, забрани одржавање референдума.

Овај наш референдум има савјетодавни правни карактер, што значи да га тијела државне или локалне власти расписују у сврху консултовања с грађанима о стратешком или осјетљивом питању за друштво и државу. 

Постоје још уставотворни, законодавни, аброгативни. Савјетодавни је најбезазленији, најбенигнији облик референдума.

Према међународним стандардима и кодексу добре праксе, на референдуму је потребно, као и на изборима, обезбиједити опште, једнако, тајно и директно право гласа.

Све послове у вези с тим обавиће институције Републике Српске, а резултат референдума треба да покаже да Влада и Народна скупштина имају иза себе народ. 

Уставни суд БиХ приликом доношења одлука о питањима референдума у Републици Српској направио је катастрофалне грешке. Свјестан сам да судске одлуке треба само примјењивати, а не коментарисати. Али пошто је у овом случају Уставни суд прешао правну границу и отишао потпуно у политику, онда и ми имамо право да кажемо какве грешке је направио.

Правосуђе може да направи двије грешке. Прва је, да судска одлука није у складу са правним правилима, прописима. Друга грешка је када правосудне институције буду политизоване.

Уставни суд БиХ направио је те, али чак и трећу грешку кад је прихватио политику која граничи са инатом. А инат у тим сегментима производи мржњу, и зато су те одлуке изузетно опасне.

Судијама и политичарима треба да буде јасно да референдум само показује, одражава снагу и вољу народа, и да се на кршењу воље народа никад нико није прославио.

Проф. др Рајко Кузмановић, предсједник Академије наука и умјетности РС

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана