Реекспорт окончао експорт

Жељка Кокот

Вијест о забрани извоза воћа и поврћа у Русију одјекнула је у домаћим медијима као бомба, а произвођачи и надлежне институције остали су нијеми пред новонасталом ситуацијом.

Шлепери воћара и повртара, који су се дуже од годину припремали за излазак на руско тржиште, изненада су заустављени на руској граници. Руси су рекли да њихови производи немају одговарајуће потврде о исправности, али и да је БиХ вршила реекспорт производа поријеклом из других земаља преко своје територије.

Кривци за новонасталу ситуацију наводно су надлежне институције БиХ, односно Управа БиХ за заштиту здравља биља и Министарство спољне трговине и економских односа БиХ. Они инспекторима руске Федералне ветеринарске регулаторне службе "Росељкоснадзор" нису дозволили улазак у погоне за производњу и складиштење воћа и поврћа да би обавили фитосанитарни преглед. Међутим, представници поменутих државних институција тврде да руској делегацији никада нису забранили долазак у контролу и да је ријеч о неспоразуму.

Министар Мирко Шаровић у петак је опет позвао Русе да дођу и да се увјере да је код нас све као "под конац". Затражена је и привремена суспензија забране извоза, а лоптица је пребачена у руско двориште.

Пољопривредници и њихове пошиљке чекају на августовској врућини. Надају се позитивном руском одговору, очекују да ће њихово "њет" што прије постати "да". Броје сате и са зебњом гледају у своје пошиљке, које пропадају од љетне жеге.

Очекују деблокаду границе као некада сточари, којима је (гле чуда) ради истог проблема са реекспортом била блокирана турска граница.

Тешко је рећи да ли су несавјесни појединци увозили воће и поврће, а раније и јунетину, из других земаља да би их пласирали у Русију. Ипак, чињеница је труд и рад марљивих и поштених пољопривредника пречесто пада у воду због шачице оних који не бирају средства да би дошли до лаке и брзе зараде. Додатни проблем је то што земља губи кредибилитет и изиграва повјерење они који су нам вјеровали. Опет гриземо руку која нам је испружена, да бисмо је касније миловали, уз чврста обећања да се овакви проблеми неће више поновити. До када тако? Вјероватно док нас има... јер зашто једноставно ако може компликовано?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана