Ред и рад

Свјетлана Тадић
Ред и рад

Влада Републике Српске, по свему судећи, одлучна је у намјери да уведе реда у министарства и јавне институције и предузећа у Српској.

Тако данас истиче рок до када су руководиоци јавних предузећа, института, агенција и дирекција морали да доставе Влади на увид платне спискове директора и припадника најужих руководећих кругова у свим овим институцијама.

Мање-више, већ се зна висина њихових примања, а шта ће се промијенити када се то и званично саопшти из Владе РС, нико не може ни да претпостави.

Зна се само да нешто хитно мора да се предузме. Јер, мада неки своја примања крију и одуговлаче са достављањем тражених података Влади РС, познато је да плате директора институција и предузећа Српске већ годинама прелазе и по неколико хиљада марака, од 3.000 до 5.000 марака, док они који руководе нешто мало мање битнијим ресорима примају у просјеку 2.000 марака.

С друге стране, резултат неких од њих близу је катастрофалног.

Иако има, наравно, и оних који веома добро раде свој посао, није занемарљив број руководилаца који су институције и предузећа којима руководе довели до ивице пропасти.

Влада је одлучила и да заведе ред и када је ријеч о кадру, па се рјешава питање више од 60 чиновника којима у скорије вријеме истиче мандат или уговор о раду.

Јер свима је познато да су неки од њих, попут "вјечних" помоћника министара, на истим позицијама и више од десетак година. Многи од њих и нису се баш "прославили" на тим радним мјестима.

Онима који испуњавају услове и који свој посао обављају добро, мандат свакако треба продужити. A онима који за добру плату не раде ништа, треба се захвалити и на њихово мјесто поставити кадар који ће нечему допринијети.

Aко буде успјешна, даља реорганизација у Влади и институцијама РС биће позитивно прихваћена и код становништва.

Ипак, ово би требало да буде само почетак. Већ сутра би требало да буду донесене нове мјере и одлуке којима ће се завести додатни ред.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана