Рецепт из Боливије

Дарко Момић

У двадесетак земаља свијета, највише из Латинске Америке, обавезан је излазак на изборе. Међу њима је и пет чланица Европске уније, Белгија, Грчка, Кипар, Луксембург и Бугарска, али и такви “бастиони демократије” као што су Бразил, Боливија, Мексико, Хондурас, Еквадор, Перу, Парагвај, Уругвај, Аргентина или Тајланд, тако да је јасно да обавезна излазност није никаква гаранција да ће због тога у некој земљи демократија да достигне највиши степен.

Уосталом, јасно је да ни на једним изборима није важан квалитет, већ квантитет. Другим ријечима, важније је да добијете подршку три “кркана”, него два академика, јер два академика су два академика, али три гласа су три гласа. А у бирачкој кутији се свакако не разликују.

Међутим, интересантни су начини, методе и на крају крајева оно што највише гарантује обавезну излазност, а то су санкције које су предвиђене у појединим земљама за кршење изборног закона, односно за изборну апстиненцију.

У неким земљама предвиђена је новчана казна која се наплаћује ако бирач у року од, рецимо три мјесеца послије одржаних избора, не оправда неизлазак на изборе. А оправдава га болничким лијечењем, бивањем у иностранству у вријеме избора или на неки трећи предвиђени начин. Механизми наплате новчане казне такође су различити, а најчешћи је метод који се код нас користи када су у питању саобраћајне казне. Дакле, не можете извадити лична документа или регистровати аутомобил, уколико имате неплаћених саобраћајних прекршаја, односно ако нисте изашли на изборе.

Ипак, најинтересантнији метод је у “једној од древних демократија свијета”, тј. у Боливији. У овој земљи за неизлазак на изборе није предвиђена новчана казна, већ санкција друге врсте. Наиме, они који су гласали добијају сертификате, а без тих сертификата три мјесеца послије избора није могуће подићи плату или што је много оштрије, није могуће запослити се у јавном сектору, нити наплатити новац из буџета, ако држава дугује вама или вашем предузећу за неку услугу.

Елем, не мора се код нас уводити обавезно гласање, али ово са сертификатима није уопште лоша идеја и то би требало увести код нас. Само да се прије тога ријеши ко ће добити тендер за израду сертификата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана