Реална опасност

Небојша Томашевић
Foto: Г.С.

Нико не може оспорити право на потрагу за бољим животом и сигурношћу, али исто тако морамо препознати да не постоји апсолутна гаранција да међу тим људима нема оних с опасним намјерама.

Мигрантска криза кроз коју пролази БиХ носи са собом низ изазова, а недавни инцидент у којем је непозната особа узвикивала: „Алаху-екбер”, бацала бомбе и пуцала на полицију и мјештане села Зови До, наглашава потребу за већом контролом. 

Осим могућности да међу мигрантима и непознатим особама које „лутају празним беспућима полунапуштених села” постоје појединци са екстремистичким намјерама, ту је и озбиљна пријетња која долази од оних који чине кривична дјела, попут крађа и провала. Управо таква ситуација била је на подручју Невесиња гдје је особа без докумената мјесецима лутала празним селима на подручју ове и општине Берковићи те проваљивала у куће и крала. Када је откривена и када су се мјештани одлучили борити за своју имовину, та особа није презала да потегне бомбе и аутоматске пушке. То говори да приче о опасностима од миграната нису само предрасуде и непотребна фобија од људи који су морали да напусте своја огњишта и потраже срећу под туђим небом. Свакако да међу њима има оних којима је потребна помоћ, али овај примјер показује да се под кринком „јадних миграната” крију и терористи, лопови и убице.

Такође, оно што додатно забрињава јесте постојање наоружаних група које, у замјену за новац, кријумчаре мигранте преко граница и кроз земљу.
Ове криминалне организације не презају ни од чега да би оствариле профит. Њихова присутност додатно отежава контролу миграцијских токова, чинећи ситуацију још опаснијом за грађане. Да је та опасност реалност потврдио је и директор Службе за послове са странцима БиХ Жарко Лакета, који је изјавио да безбједносне агенције у БиХ у посљедње вријеме забрињава присуство наоружаних криминалних група које се баве пребацивањем миграната преко територије БиХ. 

У времену када су терористичке пријетње глобална реалност потребно је уложити додатне напоре у контролу и сигурност на границама и унутар земље. Не можемо занемарити потенцијалне опасности, јер би то значило да се играмо с будућношћу.  Филозоф Рене Декарт је једном рекао: „Мудрост је пажљиво разлучивање добра од зла.” Ова изјава може послужити као подсјетник да није довољно само показати хуманост и емпатију према онима у потреби, већ је такође важно поставити чврсте границе и критеријуме како бисмо заштитили друштво од оних који желе наудити. 

Подсјетимо се и на ријеч исто тако мудрога Томаса Хобса који је још давно рекао да је „живот у природном стању бруталан, кратак и насилан” те да је задатак државе да осигура ред и заштити своје грађане од хаоса. У овој ситуацији држава мора одговорити одлучно и ефикасно, побољшавајући граничне контроле и безбједносне мјере те се обрачунати с криминалним групама које профитирају на туђој несрећи. Није довољно само пратити хуманитарни аспект миграција, већ се морају узети у обзир и безбједносни ризици које оне доносе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана