Реакција минут до 12

Жељка Домазет

Да у БиХ много тога не штима, доказује цијела игра у вези са измјенама Закона о кривичном поступку и Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији (ОБА) БиХ.

Измјене ових законских рјешења требало је да буду донесене још почетком ове године, али ни сада, половином марта, нема ни назнака када ће се то десити, иако би, ако не буду усвојене, ускоро могло да дође до озбиљних проблема.

Мада из надлежних министарстава најављују да ће се њихови приједлози наћи на првој сједници Савјета министара БиХ наредне седмице, према најавама челника тих институција њихови ставови су још добрано удаљени, па је тешко вјеровати да ће се доћи до јединственог приједлога. С обзиром на то да је већ одавно парламентарна већина срушена, још мање су шансе да било какав приједлог добије довољно руку у парламенту.

Колико се у овој земљи озбиљно приступа обавезама најрјечитије говори чињеница да је СДА ноћ уочи засједања Представничког дома Парламента БиХ предложила свој приједлог рјешавања ових осјетљивих питања тврдећи да су на том приједлогу радили експерти и да је добар.

Затечени посланици који нису успјели ни да га ваљано прочитају, питали су се о којим експертима је ријеч и зашто се у овој земљи и најосјетљивије ствари рјешавају напречац без ваљаног консензуса. По свему судећи, захтјев СДА да то законско рјешење буде усвојено хитно, биће оборен а дан након засједања Парламента Уставни суд БиХ могао би донијети одлуку да стави ван снаге постојеће одредбе закона, које је раније прогласио неуставним, и цијелу земљу доведе у врло незавидну позицију.

Како ће се завршити цијела ова ујдурма врло брзо ће јавност сазнати, поготово ако Уставни суд стави ван снаге постојеће одредбе ових закона.

Није искључено да се многи терористи и окорјели криминалци нађу без икаквог надзора и посебних мјера па се и на тај начин озакони безакоње, тероризам и криминал сваке могуће врсте.

Ако се то деси ова земља ће се наћи у додатном хаосу, а криминалци и они који представљају пријетњу за националну безбједност слободно ће крстарити по овој земљи без икаквих проблема. Није искључено да је некима у БиХ то и био циљ. Уосталом није тајна да су управо такви у БиХ годинама налазили уточиште и имали сваку врсту заштите.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана