Развој

Марина Чигоја
Развој

Од укупног броја до сада одобрених пројеката из економско-социјалне компоненте Развојног програма РС на источни дио Српске односи се око 212 милиона марака, или 54,19 одсто, док се на западни дио односи око 180 милиона марака или 45,81 одсто.

Ове чињенице показују да су неоправдане честе критике опозиционих странака у РС које говоре да се јако мало улаже у источни дио РС, те да се сва средства концентришу искључиво у и око Бање Луке.

На страну, ипак оптужбе опозиције, њих ће увијек бити, ма ко био власт, а ко опозиција, али оно што је значајно јесте да се заиста почело улагати у, чињеница је, неразвијенији дио РС. Значајно је због људи који тамо живе, значајно је због њиховог останка на том простору али значајно је и за цијелу РС која не може бити напредна, уколико се развија само један њен дио.

У Информацији о реализацији пројеката који се финансирају из средстава економско-социјалне компоненте Развојног програма РС наводи се да је Савјет за развој РС донио одлуке о финансирању 218 пројеката, за које је одобрено више од 430 милиона марака.

У овој Информацији истиче се да је од ових пројеката, 86 из области инфраструктуре за које је издвојено више од 262 милиона марака, 119 пројеката из области развоја запослености и људских ресурса за што је издвојено више од 80 милиона марака.

Новац је издвојен и за пројекте из области реформе здравственог система, као и за пројекат реформе пензијског система.

Улагања у инфраструктуру, повећање запослености, здравство, у источни дио РС сасвим сигурно ће допринијети да "неразвијене општине" у Републици Српској то више не буду и да не буде подјела на исток и запад, при чему би исток био синоним за неразвијеност и сиромаштво, а запад за развој, и то на штету овог првог. Радује чињеница да се, иако не у оној мјери у којој је заиста потребно, почело улагати у развој инфраструктуре и отварање нових радних мјеста у источном дијелу РС.

Податак да је више од 50 одсто уложених средстава из Развојног програма Владе РС отишло у источни дио, сасвим је довољан показатељ да овај простор није запостављен како се често лажно настоји приказати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана