Разбацивање перја

Жељка Домазет

Јавност РС, БиХ, па и дипломатске кругове у Русији потреса прича коју је прије неколико дана у јавност изнио бивши дипломата у Москви и садашњи радник Министарства иностраних послова у одјељењу за Азију и Африку Гордан Милинић.

Не трепнувши изнио је неке само себи знане податке како је први човјек РС Милорад Додик узео злато од Руса прије чак двије године, али је заборавио да јавности каже због чега је ћутао до сада уколико је истина то што износи. Ваљда би као особа која је некада носила епитет дипломате морао знати да је и ћутање о кривичном дјелу такође кривично дјело, као и то да клевета подлијеже кривичном гоњењу.

Но, позадина Милинићеве приче ни у ком случају није борба за истину и правду него борба за позицију и то на начин и по принципу да циљ оправдава средства. Милинић, дакле, не преза ни од чега, са истином и чашћу се, како тврде његови сарадници, одавно поздравио и залупио им врата. Човјек напросто не бира средства да би се наново домогао позиције са које би и даље могао наставити малверзације и трпати новац у властити џеп.

Они који га познају мало боље, знају на који начин је стекао кућу у Источном Сарајеву и шта је све обећавао онима који су му омогућили да је без икаквих улагања изгради у најелитнијем дијелу овог града који већ одавно носи епитет "источносарајевског Дедиња". Од обећања да ће на подручје Источног Сарајева довести велике руске инвеститоре да изграде модерну градску зону са великим парком и централним спомеником у ужој зони града не би ништа, али је његова вила остала да "краси" овај град и иритира све оне који су навикли да сваки фенинг зараде поштено. О Милинићевим малверзацијама свједоче и они који су били укључени у продају вишеградске фабрике боја "Терпентин" који јасно тврде да је превршио мјеру тражећи од руских партнера велику провизију за себе, након чега су Руси одустали. Одговоре од Милинића траже и радници рудника у Миљевини који су били очевици његове "продаје рудника и узимања мита", али и чињенице да за њих није урадио ништа.

Да Милинић дјелује по принципу све за столицу и функцију, а столицу и функцију ни за шта, потврђује и податак да му је СДС заборавио свједочење против Радована Караџића у Хагу, а СДА свједочење против Бошњака око Сребренице, тако да му сада СДС-овци обећавају функцију директора Агенције за промоцију страних инвестиција и позицију заштићеног свједока, док му сљедбеници Алије и Бакира Изетбеговића дају вјетар у леђа зато што је ударио на Додика. И једни и други заједно са Милинићем су се ујединили у бици против лидера СНСД-а, а зарад тога су спремни продати вјеру за вечеру, а за правду и чињенице се у овој земљи, изгледа, нико не пита већ одавно. Све полако постаје разбацивање лажи попут перја, па они који га буду скупљали наново у јастук, мораће ваљано да се потруде.

Буде ли ова земља своју судбину заснивала на Милинићу и њему сличнима, јасно је као дан да ће јој темељи бити клевете, зидови лажи, а кров, који прокишњава већ одавно, безакоње у коме је рај за овакве.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана