Разбацане коцкице

Жељка Домазет

Формирање власти, како у ФБиХ, тако и на нивоу БиХ, остаће заковано иако је јавност у једном тренутку и могла да помисли да су ствари кренуле колико-толико напријед и да се клупко почело одмотавати, нарочито након разговора делегација СНСД-а и СДА.

Дан након тог састанка услиједио је атак најјаче странке у Бошњака на Републику Српску и захтјев да буде промијењено њено име. Све странке из Републике Српске једногласно су одговориле да је то удар на Српску који нико неће толерисати и јасно поручиле да нема преговора ни договора са странкама које ударају на уставни поредак ове земље.

Пар дана након тога стигле су поруке свих бошњачких странака да неће ни са странкама Хрватског народног сабора након њиховог усвајања декларације на засједању у Мостару, тако да је за формирање власти остало све мање наде. Ако се има у виду да изборни побједници у Републици Српској не намјеравају да отварају никакве преговоре са СДА све док се не одрекне најављене апелације према Уставном суду, а за то ће, по свему судећи, и ако се деси, бити потребно најмање пола године, јасно је да су коцкице за формирање власти на нивоу БиХ разбацане на све стране и да нема готово никаквих шанси да се поредају како ваља.

С друге стране, Бошњаци су из игре након декларације избацили изборне побједнике у хрватском корпусу, па је стога готово немогуће било какво партнерство и у ФБиХ и на нивоу БиХ гдје је, јасно је свима, ХДЗ незаобилазан фактор.

Када се све ово има у виду, јасно је као дан да се у овој на све начине ровитој земљи и оно мало реда који на први поглед постоји може за само пар дана претворити у хаос из кога је готово немогуће изаћи. Све то и не значи ништа друго до да је ова земља на све начине турбулентна и да је мало ствари о којима у њој постоји било каква сагласност.

У цијелом овом узаврелом бх. лонцу ових дана своју мирођију додаће и Савјет за спровођење мира који би о новонасталој ситуацији требало да понуди своје мишљење. Какво год оно било, сасвим је извјесно да неће увести ред, што ће још једном потврдити да овакву БиХ протекторат који је на снази на танким нитима држи на окупу.

И то ће потрајати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана